În România acestor luni, după pandemie și criza economică, s-a tot discutat despre criza politică. Ulterior a mai apărut o problemă destul de gravă, și anume explozia prețurilor la gaze și energie electrică. Facturi cu sume imense au fost emise către consumatori, iar guvernul nu este în stare să găsească soluții. Noul CEO E.ON România, Volker Raffel a făcut câteva propuneri pentru a reduce aceste costuri. Dacă au fost sau nu luate în considerare de premierul interimar, rămâne de văzut.
Miniștrii europeni aveau prețurile energiei pe ordinea de zi când s-au întâlnit luni la Luxemburg, la înceutul acestei luni. Condus de cererea internațională în creștere și de o redresare economică bruscă, prețurile gazelor naturale au crescut constant de la începutul anului și apoi au început să crească în timpul verii, când temperaturile înalte au împins oamenii să folosească sistemele de aer condiționat și răcire.
La Facilitatea Olandeză de Transfer de Titluri, principalul punct de referință al Europei, prețurile au crescut de la 16 megawați pe oră la începutul lunii ianuarie la 98 euro până la sfârșitul lunii septembrie. S-a resimțit o creștere de șase ori în mai puțin de un an. Dorința țărilor din Asia de Est de a plăti mai mult pentru combustibil a exacerbat tendința.
Criza energetică are ca rezultat creșterea facturilor pentru cetățenii de pe continent. În special pentru cei care au un contract cu preț variabil cu furnizorii lor de energie electrică și, prin urmare, sunt supuși fluctuațiilor pieței. Situația a devenit și mai îngrijorătoare după citirea din septembrie a inflației din zona euro. Aceasta a surprins observatorii după ce a atins 3,4 la sută, departe de obiectivul Băncii Centrale Europene de o rată anuală de 2%. Inflația pentru prețurile energiei a depășit 17%.
Creșterea prețurilor la energie a devenit „insuportabilă” pentru cetățenii și companiile UE și necesită un „răspuns european”, declara Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei și finanțelor, înainte de a-și întâlni omologii la Luxemburg pentru o reuniune a Eurogrupului.
În august anul curent Volker Raffel prelua funcția de CEO al E.ON România, anunțând la acel moment că își propune „să consolideze rezultatele obținute până acum de grupul E.ON în România, trecând mai departe către obiectivul strategic, acela de a fi o companie dedicată tranziției către noua lume a energiei: durabilă, digitală și verde, orientată spre satisfacerea clientului are nevoie. Aceasta este misiunea noastră comună.”
Astăzi într-o criză atât economică, cât și de idei în a gestiona explozia de prețuri la energia electrică, te aștepți ca cei care guvernează să se aplece și asupra propunerilor unor experți din piață, cum este Volker Raffel, care vine cu o experiență de peste 20 în sectorul energetic
Într-un interviu acordat celor de la Economedia, noul CEO E.ON, Volker Raffel a venit cu propuneri pentru guvernați cu privire la reducerea facturilor la energia electrică.
Una dintre măsurile propuse de Volker Raffel, după exemplul Germaniei, ar fi reducerea TVA pentru următoarele 6 luni. Sau, de ce nu, „asigurarea din bugetul statului a certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă”, mai spune Volker Raffel.
„Deci sunt mai multe posibilităţi de a face ceva. Haideţi să vedem cum se va desfăşura dezbaterea politică, pentru că acestea sunt decizii politice. Ni, ca şi companie, nu putem decide cu privire la ele.
Dar trebuie să fie discuţii democratice şi, dacă preţurile vor continua să crească, cred că va fi nevoie de măsuri folositoare”, a susţinut responsabilul E.ON România, Volker Raffel.