Și tu vrei să te bucuri de o atmosferă festivă de sărbători, fără a fi nevoie să scoți foarte mulți bani din buzunar pentru a plăti factura la energie? Iată cât curent consumă instalația cu lumini LED în comparație cu cea normală, clasică. Pentru care dintre ele este bine să optezi.
Sumele de bani pe care le cheltuim pe utilități cresc dramatic în lunile de iarnă, când energia are cea mai mare utilizare. Sezonul rece poate fi destul de problematic din acest punct de vedere, fiiindcă facturile prezintă costuri din ce în ce mai mari, mai ales după ultimii ani în care criza s-a făcut resimțită.
Din fericire, există modalități prin care consumul de energie poate fi redus iarna și mai ales în perioada sărbătorilor, când multe gospodine își decorează locuințele specific sezonului festiv. Temporizatoarele, de exemplu, controlează cât timp stau aprinse luminile, ajutându-te să reduci consumul.
Prelungitoarele te pot ajuta, de asemenea, din acest punct de vedere. În loc să utilizezi alte modalități pentru a adăuga lungime la instrumente ce au rolul de a lumina, poți opta pentru aceasta. Mare grijă la tipurile de becuri pe care le folosești, pentru a economisi consumul de energie.
Nu mai este o noutate pentru nimeni că becurile LED consumă mai puțin decât cele clasice. De aceea, specialiștii ne recomandă să avem grijă la tipul de instalație pe care îl folosim pentru a decora bradul de Crăciun sau locuința. Totuși, ce cost prezintă cele două tipuri de becuri?
Află detalii: Ce instalație de brad să cumperi ca să consumi mai puțin curent. Detaliul la care trebuie să fii atent
O instalație clasică, cu 650 de becuri normale sau incandescente, în care fiecare bec prezintă o putere de 0,45 wați va consuma în total 292,5 wați. În cazul în care instalația de brad este aprinsă circa 372 de ore, adică 15 zile, consumul total va fi de aproximativ 109kWh în plus la factură.
În schimb, o instalație cu tehnologie LED consumă mult mai puțin. Potrivit specialiștilor, aceasta poate consuma între 5 și 10 wați pe oră, în funcție de cât de multe becuri are. Dacă vorbim despre 100 de becuri LED, care sunt aprinse 10 ore pe zi, adică 300 ore pe lună, consumul total va fi de 2,25 kWH.
În altă ordine de idei, pentru a face economie în sezonul de iarnă, în mod deosebit în perioada sărbătorilor, la energie electrică, este bine să fii atent și la locul din casă în care alegi să așezi bradul de Crăciun. Specialiștii spun că mulți greșesc în această privință.
Află detalii: Locul în care trebuie pus bradul de Crăciun. Ai făcut ani de zile această greşeală, spun experţii