Vladimir Putin, declarații după discuția cu șeful ONU. Ce au vorbit despre Mariupol

Vladimir Putin, declarații după discuția cu șeful ONU. Ce au vorbit despre Mariupol

Secretarul general ONU și Vladimir Putin s-au văzut marți, la Moscova. Cei doi au discutat despre situația din orașul Mariupol, care e sub teroarea trupelor ruse încă de la începutul invaziei. Șeful de la Kremlin a descris situația din oraș drept „complicată și tragică”. Putin a evidențiat că forțele ruse nu mai desfășoară operațiuni militare în oraș.

Întâlnire de gradul 0 la Moscova. Președintele rus, întrevedere de urgență cu șeful ONU, pe tema soartei Mariupol

Știrea inițială: Vladimir Putin are întâlnire de gradul zero cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Întrevederea va avea loc la Moscova, pe 26 apilie, iar obiectul discuției va fi soarta Mariupol.

Antonio Guterres va sosi în capitala Rusiei, marți, 26 aprilie. Acesta va discuta cu Vladimir Putin pentru prima dată față în față de când rușii au invadat Ucraina, pe 24 februarie. În uzina de la Mariupol au rămas încă zeci de mii de oameni încă blocați, sute dintre ei fiind în subsolurile uzinei Azovstal, alături de trupele ucrainene.

Trupele rusești dau încă lupte în Mariupol, deși Putin spunea că l-a cucerit

Chiar dacă joi Vladimir Putin a declarat cucerirea Mariupol, luptele au continuat și după aceea. Totuși, trupele rusești nu vor ataca oţelăria Azovstal, fortăreaţa ultimilor apărători. Motivul vehiculat la Kremlin este grija pentru soldaţi, dar Kievul spune că Moscova nu are suficiente trupe în zonă.

Trupele ucrainene din Mariupol au publicat noi imagini cu lupte intense pe străzile oraşului-port, în afara combinatului siderurgic Azovstal. În interiorul combinatului siderurgic sunt aproape 2.500 de militari ucraineni şi sute de civili. Lavrov i-a spus lui Putin că ar fi nevoie de câteva zile ca întreaga zonă să fie curăţată.

”Consider că propunerea de luare cu asalt a zonei industriale nu are rost. Am ordonat anularea asaltului. Asta, pentru că este o situaţie când trebuie să ne gândim – adică trebuie să ne gândim mereu, dar cu atât mai mult în acest caz – la vieţile şi integritatea soldaţilor şi ofiţerilor noştri. Nu este nevoie să coborâm în aceste catacombe şi să ne târâm prin subteranele acestor unităţi industriale. Dar blocaţi complet această zonă industrială, astfel încât nici musca să nu zboare”.

Decizia de a bloca uzina a fost luată pentru că Moscova nu are suficienţi soldaţi pentru un asalt direct.

”E o fortăreaţă, soldaţii noştri ţin pe loc cel puţin 10.000 de militari inamici. Dacă ei vor ceda, atunci această armată de 10.000 de oameni va pleca spre nord şi va ajuta la ocuparea Donbasului”, a spus Konstantin Nemichev, comandantul unității Kraken din Regimentul Azov.

 

Citește și:
Etichete: