Rusia vrea controlul total al regiunii Transnistria. Putin vrea să înființeze noi republici în zonele ocupate

Rusia vrea controlul total al regiunii Transnistria. Putin vrea să înființeze noi republici în zonele ocupate

Armata rusă a declarat că dorește „o altă cale” de acces la regiunea separatistă moldovenească Transnistria. Ucraina a avertizat că Rusia caută să înființeze noi „republici” în zonele ocupate. Ministerul ucrainean al Apărării a denunțat planurile Rusiei de a prelua controlul total asupra regiunii Donbas și a sudului Ucrainei drept „imperialism”.

Rusia vrea să preia Transnistria. Acuzațiile aduse de Ucraina

„Au încetat să o mai ascundă”, a declarat ministerul pe Twitter. Acesta a precizat că Rusia a „recunoscut că obiectivul „celei de-a doua faze” a războiului este pur și simplu ocuparea estului și sudului Ucrainei”.

La începutul zilei de vineri, Districtul Militar Central al Rusiei a declarat că intenționează să cucerească sudul Ucrainei ca parte a „celei de-a doua faze” a operațiunii sale militare.

Armata rusă va încerca să preia controlul total asupra estului și sudului Ucrainei, a declarat vineri un general de rang înalt, citat de presă, la o zi după ce Moscova a anunțat „eliberarea” orașului Mariupol.

„De la începutul celei de-a doua faze a operațiunii speciale… una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili controlul deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei”, a declarat generalul-maior Rustam Minnekaev, citat de agențiile de presă rusești.

A doua fază a operațiunii militare din Ucraina

„Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea”, a adăugat el, referindu-se la peninsula anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Comentariile lui Minnekaev au fost cea mai detaliată descriere de până acum a obiectivelor Rusiei în cea de-a doua fază a operațiunii sale, care a început după ce trupele sale s-au retras din capitala ucraineană Kiev.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire spre Transnistria, unde există cazuri de persoane vorbitoare de limbă rusă care sunt oprimate”, a declarat Minnekaev.

Transnistria este o mică regiune separatistă din fosta republică sovietică Moldova, unde separatiștii pro-ruși au fost înarmați și susținuți de Moscova.

Moscova a recunoscut independența republicilor populare separatiste Donețk și Lugansk din Donbas, în Ucraina, cu puțin timp înainte de a lansa o campanie militară la 24 februarie, cu scopul declarat de a proteja populația rusofonă de acolo.

Joi, Rusia a anunțat „eliberarea” orașului Mariupol din estul Ucrainei, după ce a asediat timp de aproape două luni acest oraș portuar strategic de pe malul Mării Azov.

 

Citește și: