Ce putere are pașaportul românesc și ce țară îl are pe cel mai puternic

Ce putere are pașaportul românesc și ce țară îl are pe cel mai puternic

Există 227 de destinații de călătorie care le cer vizitatorilor un pașaport pentru a le trece granița. Iată cum ar arăta viitorul călătoriilor.

Un clasament alcătuit de Henley Passport Index prezintă viitorul călătoriilor. Oferă o imagine de ansamblu a celor care se vor bucura de cea mai mare mobilitate într-o lume post-pandemică, conform Euronews. Adică, țările care au cele mai puternice pașapoarte din lume.

Henley Passport Index folosește datele de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) pentru a calcula câte destinații de călătorie le sunt accesibile cetățenilor diferitelor țări fără viză sau cu viză la sosire, spre deosebire de un proces de verificare mai complicat.

Viitorul călătoriilor, într-un clasament

Astfel, țările cu cele mai puternice pașapoarte în 2022 sunt Japonia și Singapore (192 de țări), Coreea de Sud și Germania (190 de țări), Spania, Luxemburg, Italia și Finlanda (189 de țări), Suedia, Olanda, Franța, Danemarca și Austria (188 de țări), Irlanda și Portugalia (187 de țări).

Marea Britanie și a Statele Unite lipsesc din fruntea clasamentului. Acest lucru indică faptul că pașapoartele lor nu mai sunt la fel de puternice ca în trecut. Cele două țări împart locul șase cu Elveția, Norvegia, Noua Zeelandă și Belgia, după ce în urmă cu doar opt ani dominau categoric lista.

România (174 de țări) se află pe poziția numărul 16, alături de Monaco și Chile.

Există și câteva țări ai căror cetățeni pot călători fără pașaport în mai puțin de 40 de state: Coreea de Nord, Nepal, Somalia, Yemen, Pakistan, Siria, Irak și Afganistan, care încheie lista.

Cât au zburat oamenii în pandemie și ce previziuni sunt pentru vacanțe în 2022

Ca multe alte domenii, și traficul aerian a avut de suferit din cauza pandemiei. Totuși, traficul aerian european a înregistrat în 2021 o redresare parţială, dar extrem de susţinută. Așadar, iată cât am zburat în pandemie.

Astfel, a atins în luna decembrie a anului trecut 78% din nivelul anului 2019, conform Eurocontrol, agenţia care supervizează spaţiul aerian european.

Comparativ cu 2019, în luna ianuarie 2021, traficul aerian era la 36% din nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă. Cu toate acestea, s-a redresat în timpul verii datorită vaccinărilor în masă şi a certificatului digital COVID-19. Astfel, a atins un nivel de 70%, cu un maxim al ultimilor doi ani consemnat la 27 august 2021 de 26.773 de zboruri.

Conform aceluiași raport, traficul aerian a continuat să se redreseze până în toamna anului 2021. Oamenii au plecat în vacanţe, iar la sfârşitul lunii octombrie s-a ajuns la un nivel de 81%.

În ceea ce privește previziunile pentru anul acesta, reprezentanţii Eurocontrol estimează că şi în 2022 numărul zborurilor va continua să crească. Până la sfârşitul anului, spun specialiștii, traficul aerian ar putea atinge 70-90% din nivelul anului 2019.