Cât au zburat oamenii în pandemie și ce previziuni sunt pentru vacanțe în 2022

Cât au zburat oamenii în pandemie și ce previziuni sunt pentru vacanțe în 2022

Ca multe alte domenii, și traficul aerian a avut de suferit din cauza pandemiei. Totuși, traficul aerian european a înregistrat în 2021 o redresare parţială, dar extrem de susţinută. Așadar, iată cât am zburat în pandemie.

Astfel, a atins în luna decembrie a anului trecut 78% din nivelul anului 2019, conform Eurocontrol, agenţia care supervizează spaţiul aerian european.

Comparativ cu 2019, în luna ianuarie 2021, traficul aerian era la 36% din nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă. Cu toate acestea, s-a redresat în timpul verii datorită vaccinărilor în masă şi a certificatului digital COVID-19. Astfel, a atins un nivel de 70%, cu un maxim al ultimilor doi ani consemnat la 27 august 2021 de 26.773 de zboruri.

Conform aceluiași raport, traficul aerian a continuat să se redreseze până în toamna anului 2021. Oamenii au plecat în vacanţe, iar la sfârşitul lunii octombrie s-a ajuns la un nivel de 81%.

Traficul aerian în pandemie

În ceea ce privește previziunile pentru anul acesta, reprezentanţii Eurocontrol estimează că şi în 2022 numărul zborurilor va continua să crească. Până la sfârşitul anului, spun specialiștii, traficul aerian ar putea atinge 70-90% din nivelul anului 2019.

„Situaţia rămâne în prezent extrem de provocatoare. Traficul poate fi în prezent la 78% din nivelurile din 2019, dar situaţia legată de Omicron împinge multe dintre companiile aeriene de top din Europa să-şi reducă capacitatea în luna ianuarie cu până la 30% şi, în paralel, încep să apară zboruri anulate din cauza expunerii la COVID-19 a membrilor echipajului. Cu toate acestea, rămân încrezător că 2022 se va baza pe rezilienţa pe care a demonstrat-o aviaţia în 2021 la o criză ce paralizase economiile cu un an înainte. De îndată ce situaţia se va îmbunătăţi, ne aşteptăm să vedem o revenire rapidă care va aduce aviaţia europeană mult mai aproape de nivelurile de trafic din 2019. În acelaşi timp, în acest an, toţi actorii trebuie să-şi accelereze de urgenţă planurile de a face aviaţia durabilă, reconstruind sustenabil cu investiţii majore în noi soluţii tehnologice”, a declarat Eamonn Brennan, directorul general al Eurocontrol, citat de Agerpres.