Unde își sparg românii banii în concediu: topul celor mai râvnite destinații de vacanță, în plină criză a inflației

Unde își sparg românii banii în concediu: topul celor mai râvnite destinații de vacanță, în plină criză a inflației

Chiar dacă ne confruntăm cu o criză accentuată a inflației, cu scumpiri în lanț și o criză energetică semnificativă, românii vor să se răsfețe vara aceasta și să uite de toate problemele. Pentru mulți, nici nu intră-n discuție să nu meargă în concediu săptămânile viitoare și nu oriunde, ci în destinații de lux.

Anul 2022 este deosebit de interesant din perspectiva turismului global, în care se încadrează și țara noastră.

Sunt două mari tendințe pentru sezonul turistic din acest an

Pe de-o parte, venim după mai bine de doi ani extrem de dificili de pandemie, cu multe restricții ce ne-au privat de călătorii. Mulți dintre noi dorim să ne luăm revanșa anul acesta și să mergem în cât mai multe locuri frumoase și îndepărtate, pentru a ne bucura din nou de soare, de plajă, de mare sau de ocean, de palmieri sau sporturi nautice.

Se anticipează că aeroporturile nu vor putea face față valului uriaș de oameni care vor dori să călătorească vara aceasta, iar problemele deja au apărut, chiar dacă suntem de-abia la începutul lunii iunie.

Astfel, pe multe aeroporturi din lume este un adevărat haos zilele acestea. Mii de zboruri au fost anulate. Unii oameni călătoreau în interes de afaceri, de serviciu sau aveau plătite sejururi în diferite destinații ale lumii. Au ajuns la aeroport și s-au trezit că nu mai pot pleca nicăieri. Zborul e anulat. Una dintre cele mai critice situații a fost la Dublin. Zilele trecute, peste 1.000 de persoane nu au mai putut zbura, pe aeroport era aglomerație, haos.

Cea de-a doua tendință derivă din faptul că, deși restricțiile au dispărut în mare parte, oamenii caută în continuare destinații care oferă o oarecare securitate sanitară. Prin urmare, la mare căutare vor fi cazările care oferă anumite condiții de distanțare fizică.

Dacă așa stau lucrurile la nivel global, să ne aplecăm în detaliu asupra turiștilor români, care se întorc la vechile obiceiuri, după câte se pare.

Grecia, Turcia, Bulgaria, preferatele românilor

Conform analizelor realizate printre conaționalii noștri, cele trei mari destinații tradiționale revin anul acesta în forță.

„Date din căutările pe Google ne arată că interesul românilor pentru vacanțe și călătorii a revenit în 2022, odată cu ridicare restricțiilor anti-COVID. Românii se orientează din nou către destinații din străinătate, cele mai căutate țări fiind cele deja tradiționale pentru petrecerea concediului de vară: Grecia și Turcia. În primăvara acestui an, românii au căutat cazări în destinații internaționale chiar mai mult decât în 2019. Căutările pe destinații și cazări din România rămân majoritare, însă eliminarea restricțiilor de călătorie internaționale a adus o scădere a lor față de 2019”, a arătat Oana Dumitrescu, industry manager Google România.

Citește și: