Câți bani costă benzina și motorina în Bulgaria și Grecia. Toți românii care merg în vacanțe trebuie să afle

Câți bani costă benzina și motorina în Bulgaria și Grecia. Toți românii care merg în vacanțe trebuie să afle
Sfaturi pentru a vizita Grecia cu un buget restrâns

O destinație populară pentru călători este Grecia, cu priveliștile sale pitorești, mâncarea uimitoare și descoperirile istorice. Dar mulți dintre turiști sunt doar oameni obișnuiți care nu au un buget de cheltuieli exorbitant. Așadar, cum se călătorește cu un buget redus? Citiți mai departe pentru a afla cele mai bune sfaturi și trucuri pentru a vizita Grecia cu un buget redus.

Sfaturi pentru a vizita Grecia cu un buget restrâns

Orice vacanță în Grecia vine, de obicei, cu un preț ridicat. Este una dintre cele mai uimitoare țări din Europa pe care o puteți vizita, dar poate fi și extrem de accesibilă dacă o planificați cum trebuie.

Nu trebuie să vă zgârciți la magie doar pentru că veți călători în Grecia cu un buget redus. Grecia este o țară frumoasă, cu o gamă largă de activități, locuri de cazare și experiențe. Este, de asemenea, o destinație incredibil de populară, atrăgând peste 30 de milioane de turiști pe an.

Majoritatea acestor călători sosesc în lunile de vârf ale verii, din iunie până în august, când cozile la muzee și situri arheologice pot dura ore întregi, iar restaurantele și barurile sunt pline ochi.

Deși țara a suferit o recesiune începând cu 2009, economia își revine, iar turismul reprezintă 85% din PIB. În comparație cu călătoriile în alte țări europene, călătoriile în Grecia sunt relativ ieftine.

Cu toate acestea, dacă aveți un buget limitat, atunci avem vești bune. Este ușor să călătoriți în Grecia cu un buget redus. Iată câteva sfaturi pentru a economisi bani pe termen lung.

Bugetare și planificare

Deși este tentant să înghesuiți tot ce este posibil în excursie în timpul călătoriei în Grecia, s-ar putea să nu fie fezabil cu un buget. Călătorii trebuie să planifice din timp, să rezerve lucruri în avans și să economisească pentru călătorie. Aceste sfaturi simple și un pic de planificare vor fi de mare ajutor pentru ca o călătorie în Grecia să nu vă coste extrem de mult.

Alegeți sezonul potrivit pentru a merge în Grecia

Grecia este încântătoare pe tot parcursul anului, dar este mai populară în sezonul estival, când stațiunile de pe insule sunt la capacitate maximă, iar cluburile din Mykonos atrag DJ și dansatori de renume.

A călători în Grecia cu un buget înseamnă să alegi o perioadă mai puțin populară pentru a o vizita. Dacă doriți să vizitați insulele și căutați să înotați, atunci lunile mai-iunie și septembrie-octombrie sunt cele mai bune perioade de vizitare.

Multe hoteluri de pe insule se închid pentru sezonul de iarnă, din noiembrie până în aprilie, așa că cel mai bine este să vă documentați din timp dacă doriți să călătoriți în această perioadă.

În Grecia continentală, toamna și primăvara sunt perioade excelente pentru prețuri mai mici la hoteluri și zboruri. În sezonul de vârf, o cameră de hotel în Atena poate costa peste 300 de dolari, în timp ce aceeași cameră în octombrie ar putea fi la jumătate din această sumă. Hotelurile și zborurile sunt dinamice și se pot schimba întotdeauna.

Pentru atracțiile majore, toamna și primăvara sunt, de asemenea, perioadele ideale pentru a le vizita. În locuri precum Atena, cozile la Acropole sunt mult mai scurte decât cele de vară.

Siturile arheologice din Grecia sunt chiar mai puțin costisitoare între noiembrie și martie. De asemenea, acestea sunt gratuite în primul weekend al lunii.

Dacă sunteți deschis să vizitați Atena iarna, aproape totul este încă deschis, dar prețurile sunt mult mai mici, iar aglomerația este mult mai redusă. În medie, călătoriile în sezonul de umăr pot oferi 20%-50% din prețurile la preț de raft.

Economisiți la zboruri spre Grecia

În timpul perioadelor scăzute menționate mai sus, este posibil să găsiți prețuri avantajoase pentru zboruri. Pentru a maximiza economiile, alegeți o companie aeriană low-cost, precum Ryanair, Easyjet sau Wizzair.

Pe măsură ce cererea de zboruri crește, crește și costul zborurilor. Pentru a obține cele mai bune prețuri pentru zborurile către și în jurul Greciei, rezervați din timp, nu în săptămâna în care doriți să călătoriți.

Dacă aveți mile aeriene la Star Alliance, le puteți folosi pentru a face rezervări cu Aegean Airlines. Aegean, compania aeriană națională, conectează Grecia cu multe orașe europene.

De asemenea, este una dintre cele mai ușoare modalități de a ajunge din Atena în locuri din Grecia și din insule. Printre membrii Star Alliance se numără United Airlines, Air New Zealand, Air Canada, SAS și Lufthansa.

Călătoriți cu feribotul în Grecia

Călătoria cu feribotul este una dintre cele mai populare și mai rentabile modalități de a călători în Grecia și în insulele sale. Pentru a beneficia de prețuri avantajoase, rezervați-vă feriboturile din timp și fiți pregătiți să luați feriboturile mai lente – feriboturile mai rapide sunt mai scumpe.

Pentru a economisi și mai mult, optați pentru un feribot de noapte. Acestea durează aproape dublu, dar economisiți și o noapte de cazare. În afara sezonului, fiți atenți la faptul că unele rute de feribot nu operează.

Deși nu depinde în mod deosebit de costuri, ar putea însemna că vă petreceți o zi întreagă călătorind înapoi la Pireu pentru a lua celălalt feribot de plecare. În acest caz, ați putea lua în considerare posibilitatea de a zbura între insule.

Închiriați un moped sau o mașină pe insule

Taxiurile sau transferurile de la hotel pot fi costisitoare dacă doriți să explorați insula. Tururile includ adesea transportul, dar tururile nu sunt întotdeauna cel mai bun mod de a vedea lucrurile.

Având propriul transport înseamnă că vă puteți opri când și unde doriți. Mulți consilieri de turism nu pot aranja închirierea de mopede în avans din motive de răspundere, așa că, atunci când ajungeți pe insulă, întrebați la recepția hotelului sau a hostelului despre companiile de închiriere.

Mopedul este o modalitate ieftină de a vă deplasa în jurul insulelor, iar benzina este, de asemenea, mai puțin costisitoare decât să alimentați o mașină. Călătorii non-europeni au nevoie de un permis de conducere internațional pentru a conduce în Grecia.

Este posibil ca firma de închiriere să nu vi-l ceară, dar dacă sunteți tras pe dreapta ați putea avea probleme. Verificați întotdeauna cerințele înainte de a pleca din țara dumneavoastră de origine.

Alegeți cu grijă hotelurile din Grecia și din insule

Dacă vreți să vă risipiți, o puteți face cu siguranță. Există stațiuni de cinci stele și de cinci stele plus în toate insulele și pe continent. Dar dacă călătoriți în Grecia cu un buget limitat, atunci trebuie să alegeți cu grijă. Țintiți spre pensiuni sau case de oaspeți mici, curate și sigure.

Puteți găsi opțiuni în toate gamele de prețuri pe Booking.com. Airbnb este o altă opțiune, dar alegeți-le și pe acestea cu grijă. Optați întotdeauna pentru un SuperHost și dacă pare prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că este.

Dacă vreți să vă lăsați pradă cazării, consultați direct site-ul hotelului pentru a vedea dacă oferă oferte avantajoase, cum ar fi o a treia noapte gratuită sau o reducere de 20% dacă rezervați și plătiți în avans.

Dacă lucrați cu un consilier de turism, este posibil ca acesta să aibă, de asemenea, acces la tarife speciale sau incluziuni pentru care altfel ar trebui să plătiți.

Aceste incluziuni ar putea fi micul dejun gratuit, upgrade-uri, credite hoteliere sau tratamente spa și multe altele. În cazul hostelurilor, hotelurilor și Airbnbs, din nou este în favoarea dvs. să rezervați din timp. Nu vreți să ajungeți pe o insulă și să nu puteți găsi un pat.

Găsiți alimente la prețuri accesibile

Ultima cheltuială majoră va fi mâncarea în timpul vizitei. Există o mulțime de restaurante tentante și de locuri scumpe în care puteți mânca, dar acestea nu sunt cu siguranță prietenoase cu bugetul.

Unele dintre opțiunile mai prietenoase cu bugetul sunt restaurantele mai mici și fast-food-urile. Partea bună a mâncării de tip fast-food este că, chiar și în acest caz, călătorii continuă să simtă bine cultura și mâncarea Greciei.

Există o mulțime de opțiuni mai ieftine pe fiecare insulă din Grecia, deoarece localnicii vor să mănânce și ei în oraș, dar fără prețurile exorbitante ale turiștilor. Cele mai bune locuri pentru a găsi mâncare mai ieftină și mai bună sunt la doar câteva străzi distanță de zumzetul principal al orașului.

Aceste localuri de tip mai retras au mâncăruri uimitoare care rămân în afaceri pentru că localnicii mănâncă acolo și vor fi mult mai ieftine decât orice restaurant pentru turiști.

Băuturi la prețuri accesibile

Un lucru popular pe care turiștii îl fac în Grecia este să bea. Există o mulțime de vinuri gustoase și alte băuturi spirtoase care pot fi găsite peste tot în jurul insulelor, dar acestea nu vor fi ieftine.

Degustările și magazinele de specialitate vor fi extrem de marcate, dar, din fericire pentru cei care vor să bea, supermarketurile le au de fapt la prețuri destul de ieftine.

Așadar, pentru călătorii care sunt interesați de vin în Grecia, ar trebui să se îndrepte spre supermarket și apoi să meargă să se întindă pe plaje.

Planificarea excursiilor ieftine

În afara cheltuielilor principale ale călătoriei, activitățile suplimentare și excursiile pe care călătorii doresc să le facă sunt o parte importantă a călătoriei în alte țări.

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că acestea tind să ocupe o mare parte din buget. Dar unele dintre aceste prețuri mai mari pot fi evitate în câteva moduri diferite. Una dintre modalități este de a rezerva din timp, atunci când există oferte și prețuri mai mici.

O altă modalitate mare este de a folosi un card de student internațional. Acesta va obține un procent decent de reducere la majoritatea activităților.

Prețul la carburanți contează la planificarea vacanței

Dacă tot v-ați decis să mergeți în Grecia, este extrem de important, mai ales dacă plecați cu mașina personală, să știți cât vă costă litrul de benzină sau motorină. Mare atenție! Trecerea spre insulele elene se face, după cum știți, prin Bulgaria.

Cu alte cuvinte va trebui, fie să alimentați în România, fie în Bulgaria, ceea ce este și recomandat. Motivul este foarte simplu, la această oră benzina este 3,32 leva/litru, adică 8,39 lei, iar motorina 3,40 leva/litru, asta însemnând aproximativ 8,59 lei.

Odată ajunși în Grecia, dacă vreți să alimentați, benzina vă va costa  2.17 euro, iar motorina 1.91 euro. După cum se poate observa, Bulgaria ar fi opțiunea cea mai bună de alimentare full a rezervorului.

Dacă v-ați propus ca punct terminus insula Thassos, veți plăti aproximativ 76 de euro pentru un plin de beniznă, respectiv 83 de euro pentru unul de motorină, care v-ar ajunge până la destinație.

Concluzie

Indiferent care va fi destinația de vacanță de pe tărâmul elen, va trebui să luați în calcul toate cheltuielile. De la cele cu carburanți, și până la nimicurile din tarabe, asta dacă vreți să vă încadrați într-un buget, relativ, redus.

Așadar, baftă la planificare și soare să aveți în vacanța voastră elenă!