Se pierd bani cu tichetele de vacanță: expiră pe 30 iunie. Ce trebuie să faci

Se pierd bani cu tichetele de vacanță: expiră pe 30 iunie. Ce trebuie să faci

Valabilitatea voucherelor de vacanță emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020 a fost prelungită până la data de 30 iunie 2022.

OUG 131/2021, publicată în Monitorul Oficial 1.201, prevede, de fapt, că „perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022”.

Actul normativ mai prevede și faptul că voucherele de vacanță se vor acorda până în 2026, iar valoarea unuia este stabilită la 1.450 lei. În plus, ordonanța stabilește că de-acum tichetele vor fi emise doar în format electronic.

De asemenea, OUG 131/2021 mai stabilește și că din 1 ianuarie 2027 va intra în vigoare reglementarea voucherelor de vacanţă inclusă în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România. Inițial, aplicarea acestei prevederi era prevăzută din 1 ianuarie 2021, dar termenul a fost prelungit, prin OUG 226/2020, până la finalul acestui an.

Toți salariații încadrați în baza unui contract individual de muncă pot beneficia de vouchere de vacanță, dacă au negociat cu angajatorul acest drept, suma maximă fiind chiar mult mai mare.

Plafonul maxim prevăzut de lege fiind chiar de aproape 10 ori mai mare în comparație cu cel prevăzut pentru bugetari, adică 6 salarii minime brute.

Nu doar bugetarii primesc vouchere

Pe de cealaltă parte, salariații non-bugetari sau „semi-bugetari” pot beneficia de vouchere de vacanță în funcție de rezultatul negocierilor colective și/sau individuale.

Acordarea tichetelor de vacanță urmând a fi apoi stabilite prin contracte colective de muncă ori prin regulamentul intern regulile și modul de acordare, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor.

Agenţii economici trebuie informaţi că au posibilitatea legală de a emite tichete de vacanţă pentru angajaţi, beneficiind de anumite facilităţi, a declarat, vineri, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, la o conferinţă de presă.

Valoarea unui tichet de vacanţă poate ajunge până la de şase ori salariul minim pe economie, putând fi o soluţie pentru fidelizarea angajaţilor sau pentru atragerea lor către locul de muncă respectiv. Astfel, suma maximă poate ajunge la 13.800 de lei.

„Toţi operatorii din privat pot, aşa spune legea, emite tichete de vacanţă, care pot merge până la de şase ori salariul minim pe economie. (…) Noi trebuie să-i încurajăm prin informaţii pe operatori. Au şi beneficii, dacă sunt plătitori de impozit pe profit, suma e deductibilă. De asemenea, pentru suma respectivă nu plătesc dări sociale. Şi poate constitui o formă, pe de o parte de a fideliza salariaţi dacă îi ai, sau dacă nu, de a-i atrage, făcându-le şi o ofertă pentru ce înseamnă concedii”, a spus declarat ministrul turismului, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, dacă într-un an prin tichetele de vacanţă din sectorul bugetar au ajuns 300 milioane de euro în domeniul turismului, din sectorul privat au ajuns doar 50 milioane de euro.

Citește și: