Unde au petrecut românii în weekendul de 1 mai: vestea proastă pentru turismul românesc

Unde au petrecut românii în weekendul de 1 mai: vestea proastă pentru turismul românesc

Turiștii români nu au fost foarte interesați de litoralul românesc anul acesta de 1 mai. Conform agențiilor de turism, se estimează că doar 30.000 de români și-au petrecut weekendul de 1 mai la mare, în România, anul acesta.

Această cifră este mult sub anii trecuți și reprezintă între 12 și 13% din capacitatea totală a litoralului românesc. Referitor la bugetul alocat pentru vacanţa de 1 Mai, variază de la 150 euro în Bulgaria, la 200-250 euro pentru Grecia.

“Destinaţiile din ţară sunt cam aceleaşi, nu au apărut destinaţii noi. Litoralul s-a vândut mai slab ca în alţi ani, şi nici nu au fost multe hoteluri deschise de 1 Mai pe litoral. Zonele de balneo-munte s-au vândut ceva mai bine, oricum sub nivelul la care ne aşteptam”, a declarat pentru News.ro Alin Burcea, CEO al touroperatorului Paralela 45. ”În străinătate, s-a vândut foarte bine Egipt, Hurghada/Sharm, câteva chartere pe insulele greceşti, Bulgaria (şi ca urmare a anulării tuturor restricţiilor), individuali Grecia-Thassos în primul rând, şi câteva chartere pe Antalya”, a completat acesta.

Românii au mers în străinătate de 1 mai

Alin Burcea a mai precizat că pe litoral, chiar dacă s-au deschis unele hoteluri, nu sunt deschise şi alte atracţii: ”Sunt deschise restaurantele din Constanţa, pentru că funcţionează tot anul. La fel şi în staţiunile din zonele de balneo şi munte”.

Așadar, aproximativ 30.000 de turişti au fost în acest weekend pe litoralul românesc, la festivaluri (Sunwaves Festival, Festival du Bonheur Mamaia, Costineşti Festival ”Beach, Please”) și în cluburi, potrivit Corinei Martin, proprietar al agenţiei de turism Mistral Tours, citată de aceeași sursă. În ceea ce privește unitățile de cazare de pe litoral, în weekendul ce tocmai a trecut au fost deschise aproximativ o sută de unităţi de cazare.

”Faptul că evenimentele anunţate pe litoral precum şi că pretrecerile din cluburi vor fi fără restricţii – după doi ani de pandemie – relevă într-o manieră corectă preferinţele turiştilor în acest an cu privire la weekend-ul de 1 Mai pe Litoral. Aşadar, discutăm despre un procent de 80% în hotelurile din Mamaia si Mamaia Nord, Costineşti şi Vama Veche şi 60% în sudul litoralului, acesta fiind şi topul staţiunilor pentru acest weekend. Evident, sunt preferate hotelurile situate în apropierea cluburilor sau locurilor unde sunt anunţate evenimente”, a declarat Corina Martin, pentru News.ro.

Citește și: