05 apr. 2022 | 12:40

Ce a apărut pe străzile din Moscova, în semn de protest față de masacrul din Bucha. Imaginile au devenit virale

ULTIMA ORĂ
Ce a apărut pe străzile din Moscova, în semn de protest față de masacrul din Bucha. Imaginile au devenit virale

Crimele de război din Bucha, un oraș din apropierea capitalei Kiev, au stârnit indignare la nivel global, imaginile cu dezastrul lăsat în urma retragerii trupelor ruse devenind virale. Luni, președintele american, Joe Biden, a cerut deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva lui Vladimir Putin. Atrocitățile au fost condamnate de mai mulți lideri europeni, Statele Unite declarând că vor face eforturi pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului. La rândul lor, cetățenii din Moscova au organizat un protest solitar numit „#Bucha-#Moscova“. Mai multe detalii, în continuare.

Proteste pe străzile din Moscova, după masacrul din Bucha

Atrocitățile comise în orașul Bucha din apropierea Kievului au scandalizat opinia publică, apărând reacții în lanț după anunțul potrivit căruia aproximativ 300 de civili au fost uciși și bătuți de trupele lui Putin.

Cele mai recente imagini prezintă cadavrele a cinci bărbați ucraineni cu mâinile legate, găsite în subsolul unui sanatoriu pentru copii din Bucha, oraș recucerit nu de mult de ucraineni. Aici, soldații ruși au comis masacre, a comunicat procuratura generală a Ucrainei.

Înainte de a fi ucişi de soldaţi ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse, civilii, neînarmați, ale căror cadavre au fost descoperite de forţele de securitate, au fost bătuţi, potrivit informaţiilor furnizate de aceeaşi sursă pe Telegram. Comunicatul de presă este însoțit de câteva fotografii în care apar cadavrele bărbaților.

Procurorul general, Irina Venediktova, a anunțat că a fost deschisă o anchetă cu privire la circumstanţele morţii acestor civili.

În semn de protest față de ororile comise în Bucha, un bărbat din Moscova, unde a avut loc un protest solitar numit „#Bucha-#Moscova“, a zăcut întins pe străzi, legat la mâni și cu capul lipit de asfalt. Imaginile au devenit virale pe Twitter.

Citește și: Ambasadorul SUA la ONU, declarații la București despre masacrul din Bucha

Preşedintele SUA cere ca Putin să fie judecat pentru crime de război

Kremlinul neagă afirmațiile despre implicarea Rusiei în crimele de la Bucha, susținând că imaginile au fost „trucate“. (mai multe detalii AICI).

„Din ceea ce am văzut, în materialele video, nu putem avea încredere în multe privințe, deoarece specialiștii noștri din Ministerul Apărării au identificat diverse falsuri“, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut luni deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva liderului rus, Vladimir Putin, în urma asasinatelor de la Bucha. Biden a solicitat, de asemenea, impunerea unor sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.

„Aţi văzut ce s-a întâmplat în Bucha“, a spus Joe Biden, adăugând că Vladimir Putin „este un criminal de război“.

„Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua lupta. Şi trebuie să adunăm toate detaliile, astfel încât acesta să poată fi un proces real – să avem un proces pentru crime de război“, a mai spus președintele SUA.