Europa pregătește, de urgență, noi sancțiuni pentru Rusia, după masacrul din Bucha

Europa pregătește, de urgență, noi sancțiuni pentru Rusia, după masacrul din Bucha

UE a condamnat „în cei mai puternici termeni posibil” atrocitățile raportate la Bucha și pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei „în regim de urgență”. Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a emis o declarație în numele blocului.

Noi sancțiuni pentru Rusia după masacrul din Bucha

„Uniunea Europeană condamnă în termenii cât mai puternici posibil atrocitățile raportate comise de forțele armate ruse într-un număr de orașe ucrainene ocupate, care acum au fost eliberate.

Imagini bântuitoare cu un număr mare de morți și victime civile, precum și distrugerea infrastructurilor civile arată adevărata față a războiului brutal de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei și a poporului său.

Masacrele din orașul Bucha și din alte orașe ucrainene vor fi înscrise în lista atrocităților comise pe pământ european. El a spus că autoritățile ruse sunt „responsabile pentru aceste atrocități, comise în timp ce aveau control efectiv asupra zonei”, a declarat Josep Borrell, conform news.sky.com.

El a exprimat sprijinul deplin al UE pentru ancheta Curții Penale Internaționale privind crimele de război și crimele împotriva umanității, precum și ancheta ONU. El a spus că cei responsabili de crime de război, inclusiv oficiali guvernamentali și lideri militari, vor fi trași la răspundere.

„UE va continua să sprijine ferm Ucraina și va avansa, în regim de urgență, lucrările privind noi sancțiuni împotriva Rusiei”, a mai spus acesta.

Ministrul german al apărării a spus că UE trebuie să discute despre interzicerea importului de gaz rusesc după ce forțele ruse au fost acuzate de comiterea de atrocități în apropiere de Kiev.

„Trebuie să existe un răspuns”, a declarat Ministerul Apărării, citată de Christine Lambrecht, într-un interviu acordat postului public ARD.

Unele țări europene cred că Germania este responsabilă pentru că sancțiunile nu merg mai departe.

Rusia lansează o anchetă

Președintele Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexander Bastrykin, a ordonat luni agenției sale să analizeze rapoartele privind uciderile de civili în suburbia Bucha din Kiev, făcând ecou negarea Ministerului rus al Apărării cu privire la orice implicare în incident.

„Potrivit informațiilor noastre, pentru a discredita personalul militar rus, Ministerul Apărării al Ucrainei a distribuit mass-mediei occidentale videoclipuri filmate în orașul Buca, regiunea Kiev, ca dovadă a masacrului civililor”, se spune într-un comunicat al publicației.

Imaginile șocante ale cadavrelor civililor găsite pe străzile din Bucha, în urma retragerii forțelor ruse, au stârnit un protest internațional.

Ministrul de Interne al Ucrainei a declarat luni că se așteaptă ca numărul cadavrelor de civili recuperate în regiunea Kiev să se ridice la sute, citând informații preliminare.

Citește și: