10 mai 2022 | 23:18

Ucraina închide un nod important care livrează gaze ruseşti către Europa. Gazpromul anunță că e imposibil de găsit o altă alternativă

ULTIMA ORĂ
Ucraina închide un nod important care livrează gaze ruseşti către Europa. Gazpromul anunță că e imposibil de găsit o altă alternativă

Ucraina e nevoită să suspende livrarea gazelor rusești printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritorul ucrainean către Europa. Motivul acestei decizii este însuși războiul și vinovat se face Putin. Oficialii ucraineni dau asigurări totuși că livrarea gazelor se face loc pe o altă rută.

Un punct important din Ucraina prin care trec gaze rusești, suspendat. Anunțul făcut de autoritățile ucrainene

Instituța care se ocupă de operarea sistemul de gaze al vecinilor de peste graniță, GTSOU, spune că va suspenda fluxurile pe ruta Sohranivka, menționând ”forţă majoră”.

Echipele nu pot opera la staţia de compresoare de gaz Novopskov din cauza ”interferenţei forţelor de ocupare în procesele tehnice”. Aceștia doresc să mute fluxul către punctul de interconectare fizică ”Sudzha”, unde ucraineni sunt încă stăpâni pe acel pământ. Gazprom avertizează însă și atrage atenția că aceasă mișcare este ”imposibil din punct de vedere tehnologic” să transfere toate volumele către punctul de interconectare Sudzha.

Staţia de compresoare Novopskov din regiunea Lugansk, e comandată de forţele ruse şi de luptători separatişti, la puțin timp după ce rușii au invadat Ucraina.

Gazprom a confirmat că a primit o notificare din partea Ucrainei că ţara va opri tranzitul de gaze către Europa prin interconectorul Sohranivka de la 07:00, ora locală, pe 11 mai.

Pe de altă parte, ministrul Energiei dă asigurări că România nu va rămâne fără gaze. Virgil Popescu a transmis, totodată, că primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național de transport în a doua parte a acestui an.

”A fost o discuție în coaliție, lucrăm de mai mult timp la acest proiect de modificare a Legii Offshore, pentru că trebuie să spunem că în 2018 Parlamentul a adoptat legea Offshore, dar din păcate investitorii de la acea vreme au anunțat că în baza legii Offshore adoptată de Parlament nu vor putea începe investițiile. Practic aceste investiții au fost blocate.

Prin modificările la Legea Offshore, printr-un regim fiscal mai prietenos cu investitorii, printr-un regim fiscal prin care statul român va câștiga în jur de 60% iar investitorii 40%, vrem să deblocăm investițiile din Marea Neagră și sunt convins că vom face acest lucru.

Primele Gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național de transport în a doua parte a anului acestuia. Lucrările de recepție la perimetrul celor de la Black Sea Oil & Gas au fost finalizate și au fost făcute de către Ministerul Energiei în cursul săptămânii trecute, evident cu anumite observații și cu termene de îndreptare. De aceea primele gaze din Marea Neagră vor intra în semestrul 2 ale acestui an și dacă vom adopta, și sunt convins că vom adopta această lege în această sesiune parlamentară, am solicitat procedură de urgență, evident că vor intra în baza acestei legi”, a declarat Virgil Popescu.