05 mai 2022 | 10:46

Cât costă modernizarea infrastructurii energetice în România: care sunt șansele pentru independență de Rusia

ACTUALITATE
Cât costă modernizarea infrastructurii energetice în România: care sunt șansele pentru independență de Rusia

Există o presiune din ce în ce mai mare de la Bruxelles pentru ca statele Uniunii Europene să facă eforturi pentru obținerea independenței energetice în raport cu Moscova. În acest context, o nouă Ordonanță de Urgență ar trebui să rezolve măcar parțial problema.

Nu mai puțin de 13 miliarde de euro vor fi folosite de către statul român pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii energetice, dar și pentru investiții în activități de cercetare. Particularități ordonanței din spatele acestor fonduri au fost confirmat la finalul zilei de ieri de către premierul Nicolae Ciucă.

Ce se întâmplă cu energia din România

„Ieri [marți n.r.] am reuşit să finalizăm tranzacţia prin care Romgaz a achiziţionat participaţiile companiei Exxon şi, în felul acesta, compania Romgaz împreună cu OMV Petrom, într-un timp foarte scurt, să poată să înceapă exploatarea gazelor în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, făcând astfel un pas important către asigurarea independenţei în ceea ce înseamnă asigurarea resursei de gaz. Astăzi vom aproba o ordonanţă de urgenţă care va pregăti gestionarea celor aproximativ 13 miliarde de euro, bani destinaţi pentru îmbunătăţirea infrastructurii, pentru investiţii în ceea ce înseamnă surse noi de energie regenerabilă, bani care, sunt convins, vor asigura capitalul necesar, astfel încât, dincolo de dezvoltarea infrastructurii energetice, să putem să investim şi în activităţi de cercetare”, a declarat Ciucă pe parcursul zilei de ieri, scrie Agerpres.

Întregul efort financiar, dacă nu era evident, are ca scop asigurarea resurselor necesare pentru ca activitatea de cercetare și dezvoltare în domeniul energetic, cu beneficii fabuloase pentru buzunarul românilor, să poată evolua.

„Ne dorim ca tot ceea ce ne-am propus să aibă la bază investiţii, inovare, să aibă la bază cercetare şi să ne înscriem în acest trend prin care cu adevărat să putem să fim cât mai aproape de parcursul ţărilor din vestul Europei. Avem potenţial, avem resursă umană, avem resurse naturale prin care să putem să stimulăm tot ceea ce reprezintă evoluţie tehnică şi tehnologică”, a afirmat Nicolae Ciucă.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele