10 mai 2022 | 15:15

UE, la un pas de un embargo total asupra petrolului rusesc. Anunțul făcut de ministrul francez pentru Afaceri Europene

ULTIMA ORĂ
UE, la un pas de un embargo total asupra petrolului rusesc. Anunțul făcut de ministrul francez pentru Afaceri Europene

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, transmite că membrii Uniunii Europene ar putea ajunge, săptămâna aceasta, la un acord cu privire la propunerea Comisiei UE de a interzice toate importurile petroliere din Rusia. Ungaria este cel mai vocal critic al acestui embargo.

Acordul UE privind interzicerea petrolului rusesc ar putea fi încheiat în câteva zile

Se va descurca Europa fără petrolul Rusiei? Ar fi doar o „chestiune de zile” până la un acord privind un embargo total, a estimat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene. Însă, Budapesta blochează proiectul, deoarece nu este de acord cu el. Fiind o țară fără ieșire la mare și dependentă de hidrocarburile rusești, Ungaria le cere partenerilor săi din UE garanții privind aprovizionarea cu energie, pentru a accepta un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

„Cred că am putea ajunge la un acord săptămâna aceasta”, a declarat Beaune, pentru televiziunea LCI, adăugând că președintele francez Emmanuel Macron va urma să discute cu premierul ungar Viktor Orban în cursul acestei zile, notează Reuters.

Ungaria nu este de acord cu acest embargo

Toată lumea știe că Budapesta se opune sancțiunilor asupra petrolului rusesc. Presa internațională a relatat că Viktor Orban a fost vizitat, luni seară, de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Cei doi lideri europeni au luat cina la castelul Buda (reședința premierului ungar), iar momentul a fost surprins în fotografii. În imagini, von der Leyen apare cu un pahar de suc de portocale, în timp ce Orban are șampanie.

Ursula von der Leyen încearcă să-l înduplece pe Viktor Orban

Deși atmosfera a fost destinsă, întâlnirea Ursula von der Leyen-Viktor Orban nu a adus niciun progres în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni pregătit de Uniunea Europeană pentru Rusia. Măsurile vizează, între altele, interzicerea importurilor de petrol rusesc.

Am făcut progrese, dar este nevoie de noi eforturi. Voi convoca o videoconferință cu partenerii regionali pentru întărirea cooperării regionale în ceea ce privește infrastructura petrolieră”, a spus liderul Comisiei Europene.

Ce propuneri are UE pentru Ungaria, Slovacia și Cehia

Surse din cadrul blocului comunitar susțin că executivul UE propune țărilor precum Ungaria, Slovacia și Cehia acces la petrolul adus pe cale maritimă din alte state decât Federația Rusă. La rândul său, guvernul de la Budapesta solicită sute de milioane de euro pentru a-și adapta rafinăriile să folosească țițeiul brut Brent, în locul celui rusesc.

Totodată, Viktor Orban încearcă să obțină deblocarea a 7,2 miliarde de euro din Facilitatea de Redresare și Reziliență post-pandemie. Decizia a fost luată din cauza problemelor pe care Ungaria le are cu respectarea statului de drept.