Generalul rus Mihail Mizințev le cere soldaților ucraineni să plece din Mariupol: „Celor care depun armele li se garantează viața”

Generalul rus Mihail Mizințev le cere soldaților ucraineni să plece din Mariupol: „Celor care depun armele li se garantează viața”

Rusia a cerut, din nou, forţelor ucrainene din oraşul-port Mariupol să depună armele și să părăsească de urgență orașul. Însă generalul rus Mihail Mizințev afirmă că le garantează viața soldaților ucraineni, precum și voluntarilor străini veniți să lupte în Ucraina și îi lasă să plece pe un coridor umanitar.

Soldații ucraineni, lăsați să plece din Mariupol

Astfel că militarii forţelor ucrainene şi luptătorii voluntari străini pot să părăsească în siguranţă oraşul Mariupol spre zonele controlate de Kiev marţi dimineaţă, printr-un coridor, după cum a declarat general-maior Mihail Mizinţev, supranumit „Măcelarul din Mariupol”.

„Tuturor celor care depun armele li se garantează viaţa”, a spus acesta, care a precizat că armata rusă este dispusă să declare o încetare a focului la ora locală 09:30, marţi, 5 aprilie, „exclusiv din motive umanitare”, a transmis EFE, potrivit Agerpres.

Prin urmare, forţele ucrainene trebuie să declare la rândul lor o încetare a focului începând cu ora locală 06:00, să depună armele şi să părăsească Mariupolul, în timp ce afişează steagul alb, pe o rută convenită în prealabil, în direcţia regiunii Zaporojie, ce este controlată de Kiev.

Între orele 10:00 şi 13:00 combatanţii ucraineni pot să părăsească oraşul în direcţia localităţii Manguşa, însă fără arme şi fără muniţii. Această propunere rusă include forţele armate ucrainene, batalioanele de apărare teritorială şi mercenarii străini, însă nu sunt menţionate unităţile ucrainene ultranaţionaliste, relatează EFE.

Mariupol, oraşul în care se mai găsesc aproximativ 100.000 de persoane, se află sub asediul trupelor ruse şi al miliţiilor separatiste de câteva săptămâni. Până acum, în oraşul asediat ar fi murit în jur de 5.000 de persoane.

În raportul său de luni aseară, Ministerul Apărării rus a declarat că a distrus două depozite de muniţii şi un depozit de combustibil, precum şi două posturi de comandă în noi atacuri.

Aproximativ 18.500 de ruși au fost uciși în luptă, spune Ucraina

Aproximativ 18.500 de membri ai forțelor ruse au fost uciși în luptă de la începutul invaziei, spun oficialii ucraineni.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat într-o postare pe Facebook că alte pierderi ale Rusiei de la invazia din 24 februarie includ 676 de tancuri, 1.858 de vehicule blindate, 150 de avioane de război și 134 de elicoptere.

Ministerul rus al Apărării nu și-a făcut publice propriile cifre din 25 martie, când a declarat că un total de 1.351 de militari ruși au fost uciși și 3.825 au fost răniți. BBC nu poate verifica independent aceste cifre.

La 21 martie, ziarul ferm pro-Kremlin, Komsomolskaya Pravda, a publicat un articol în care cita ministerul spunând că 9.861 de militari ruși au murit, fiind o cifră care depășește chiar și estimările serviciilor de informații americane cu privire la decesele rușilor.

Postarea a fost ștearsă rapid, iar editorul a spus BBC că numerele au fost publicate ca urmare a unui hack.

Citește și: