Tragicul destin al actriței care a interpretat rolul Ecaterinei Teodoroiu, în filmul cu același nume. Stela Furcovici a fost ca un argint viu, nestatornică, tonică și explozivă

Tragicul destin al actriței care a interpretat rolul Ecaterinei Teodoroiu, în filmul cu același nume. Stela Furcovici a fost ca un argint viu, nestatornică, tonică și explozivă

Nu e om care să nu fi auzit de Ecaterina Teodoroiu, marea eroină a frontului de luptă, în Primul Război Mondial. Puțini sunt cei care știu, însă, de Stela Furcovici, actrița care a portretizat-o pe Teodoroiu, în filmul cu același nume.

Cu toate astea, cinefilii adevărați își vor aminti de Stela Furcovici întocmai datorită acestui rol care a pus-o pe harta cinematografiei românești, în filmul Ecaterina Teodoroiu, din 1978, în regia lui Dinu Cocea.

moarte-esarfa-stela-furcovici
Stela Furcovici / captură foto „Ecaterina Teodoroiu”

Stela Furcovici s-a remarcat la audiții, concurând cu mai bine de 30 de actrițe

Conform informațiilor pe care le deținem, se pare că Stela Furcovici ar fi reușit să se remarce, în ciuda faptului că rolul Ecaterinei Teodoroiu era dorit de multe alte actrițe (30-40, la număr) – nume deja cunoscute în industria acelor vremuri -, printre care și Irina Petrescu, Violeta Andrei sau Aimée Iacobescu. Furcovici nu era cunoscută, ea fiind o simplă figurantă la Teatrul Municipal din Turda, însă norocul i-a surâs în acea zi și a devenit subit o divă.

Poster oficial al filmului realizat de Dinu Cocea -„Ecaterina Teodoroiu”. În imagine: Stela Furcovici, interpreta rolului principal

„M-am dus la Ministerul Culturii să vorbesc cu directorul responsabil cu teatrele. I-am zis: «Uite-o, domne, pe Ecaterina Teodoroiu, premiul întâi pe țară a Uniunii Cineaștilor pentru interpretare. Premiu pentru cea mai bună actriță și… nu e actriță. S-au dat câteva telefoane, s-au luat niște măsuri și… așa a primit Stela Furcovici statutul de actriță, care fusese până atunci doar o figurantă”, declara Dinu Cocea, acum 10 ani, pentru Jurnalul Național.

Potrivit relatărilor regizorului Cocea, Stela Furcovici ar fi fost destul de „zurlie” din fire. Ba chiar, într-una dintre zile, l-ar fi anunțat pe acesta că ar avea râie, așadar toate costumele au fost imediat trimise la analize. Rezultatele au confirmat faptul că actrița mințise. În realitate, Stela Furcovici se plictisise de filmările de la Sibiu și căuta o cale de scăpare.

„A fost ca un argint viu. Nestatornică. Tonică. Explozivă. Un spirit de revoltă o frământa mereu. De-asta a și fost dată afară de la UNATC… S-a dus la Cluj, s-a căsătorit, am auzit c-ar fi divorțat, s-a recăsătorit, a continuat însă stilul ei nărăvaș de a fi, ambianța asta cu lumea mai mult sau mai puțin interlopă – nu știu, n-am trăit acolo – a luat-o rău cu băutura, a lipsit și de la teatru… La 40 și ceva de ani s-a prăpădit”, a mai spus Dinu Cocea, conform sursei menționate anterior.

moarte-esarfa-stela-furcovici
Stela Furcovici / captură foto „Ecaterina Teodoroiu”

Destin întrerupt cu o lună înainte să împlinească 47 de ani

Cu toate că firea spumoasă, dar și talentul actriței Stela Furcovici ar fi trebuit să fie reprezinte combinația ideală pentru succes, n-a fost să fie. Cu foarte puțin timp înainte să împlinească 47 de ani, un accident de circulație de pe o stradă din Turda a schimbat totul.

Încercând să traverseze, eșarfa artistei s-a prins de o oglindă retrovizoare, astfel că aceasta a fost subit trântită la pământ, suferind o fractură craniană care s-a dovedit a-i fi fatală.

La scurt timp, Stela Furcovici își dădea ultima suflare în ambulanța care o transporta către spital.

14:16 / 04.07.2022