Tot mai multe trupe rusești se apropie de Kiev. Primarul capitalei ucrainene: „Ne pregătim”

Tot mai multe trupe rusești se apropie de Kiev. Primarul capitalei ucrainene: „Ne pregătim”

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că trupele rusești au înconjurat capitala ucraineană și intenționează să o comaseze printr-o blocadă, în timp ce atacul Moscovei asupra orașelor ucrainene continuă. Klitschko a declarat pentru Current Time, la data de 2 martie, că trupele ucrainene continuă să perturbe astfel de încercări ale trupelor ruse și au găsit grupuri de sabotaj care operează la Kiev.

Trupele rusești se apropie de Kiev

„Pot spune că există planuri evidente ale rușilor de a înconjura capitala pentru a o bloca”, a spus Klitschko, fost campion mondial la box la categoria grea.

„În acest moment, băieții noștri le răspund corect. Chiar și grupurile care ajung la periferia Kievului sunt alungate la câțiva kilometri înapoi”, a spus el, adăugând că „vom face tot ce putem” pentru a rupe orice blocaj.

Klitschko a spus că situația de la Kiev este „tensionată, dar relativ calmă”, subliniind că, în ciuda bombardamentelor intensive ale orașului de către trupele ruse, sectorul comunicațiilor funcționează corespunzător în capitala Ucrainei. El a adăugat că un turn de televiziune bombardat de ruși la 1 martie funcționează din nou.

„Un număr mare de oameni, civili iau parte la apărarea orașului. Avem partenerii noștri, voința noastră, pământul nostru iubit, la care nu vom renunța”, a spus Klitschko.

Primarul Kievului Vitali Klitschko și fratele său, Vladimir, au declarat că orașul este liniștit astăzi, dar că Rusia continuă să avanseze.

„Tancurile se deplasează din Belarus spre Kiev, dinspre nord și est cu mai mulți soldați. Astăzi a fost un pic de liniște aici, nu au fost bombardamente ca ieri, dar ne așteptăm să înceapă din nou. Suntem foarte surprinși”, a spus Vitali.

Klitschko, care este un fost boxer profesionist, a adăugat că oamenii pe care îi întâlnește sunt mândri să lupte și să își apere familiile.

„Rușii afișează aici mesaje care spun „naziști”, „naționaliști” și „aveți nevoie de ajutor”, dar rușii au ucis civili. Au venit în țara noastră”, a spus Klitschko.

„Avem nevoie de sprijin din partea întregii lumi”

El a fost întrebat de către BBC dacă este tentat să părăsească orașul, însă Vladimir a spus că nu, „Kievul este casa mea”.

„Părinții noștri sunt îngropați aici, copiii noștri merg la școală aici – de ce ar trebui să fugim? Ce ați face voi?”

Vitaly spune că toată lumea ar trebui să ajute la apărarea Ucrainei, numind atacul un război împotriva democrației.

„Avem nevoie de sprijin din partea întregii lumi. Aceasta este o provocare pentru întreaga societate modernă.”

Vorbind despre situația de zi cu zi din acest moment, Vitali a spus că se ocupă de infrastructura critică din Kiev, cum ar fi gazul și electricitatea.

„În timpul nopții, de trei, patru sau cinci ori, mergem în buncăre din cauza alarmei de bombardament. În fiecare noapte”, adaugă el, spunând că unii dintre ei sunt deja de câteva zile acolo jos.

Vladimir încheie prin a îndemna oamenii să nu creadă propaganda rusă, „pentru că funcționează”.

În cursul zilei de ieri, mai multe fotografii din satelit au arătat un convoi al forțelor rusești la nord de capitala Ucrainei care se întinde pe 65 de kilometri. Convoiul vast de vehicule blindate, tancuri, artilerie și vehicule de sprijin se afla la numai 25 de kilometri de centrul Kievului, întinzându-se pe o distanță de aproximativ 65 de kilometri, conform imaginilor din satelit ale Maxar Technologies.

Fotografiile au arătat și desfășurări de forțe terestre și unități de elicoptere de atac la sol în sudul Belarusului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trupele rusești au intensificat bombardamentele asupra Ucrainei, numindu-le un efort de a forța guvernul său să facă concesii în timpul discuțiilor care au avut loc luni.

Citește și: