Rusia a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina. Forțele vor să acapareze şi centrala atomică

Rusia a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina. Forțele vor să acapareze şi centrala atomică

Rusia a declarat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că armata sa a preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei nucleare Zaporizhzhya din Ucraina, în timp ce diplomații țin o întâlnire de urgență pentru a-și exprima îngrijorarea crescândă cu privire la siguranța cu escaladarea luptei.

Rusia deține controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

Autoritățile ucrainene spun că mențin controlul asupra fabricii în sine și că o unitate militară pregătită pentru luptă rămâne în perimetru. Unii locuitori din orașul din apropiere, Enerhodar, au ridicat baricade în fața fabricii, potrivit mai multor conturi online.

AIEA a convocat o reuniune extraordinară la Viena miercuri, la doar câteva ore după ce oficialii ruși l-au informat pe directorul general Rafael Mariano Grossi că controlează accesul la instalație. Zaporizhzhya este cea mai mare instalație nucleară din Europa. Cele șase reactoare ale sale se află pe o pelerină care se învecinează cu râul Nipru, cu un singur drum care duce înăuntru sau ieșire.

„Situația din Ucraina este fără precedent și sunt în continuare profund îngrijorat. Este prima dată când are loc un conflict militar în mijlocul facilităților unui program nuclear mare, stabilit, care în acest caz include și locul accidentului din 1986 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl”, a spus Rafael Mariano Grossi, potrivit Bloomberg.

Într-o declarație, agenția a cerut forțelor ruse să permită operatorilor centralei să ia decizii „fără presiuni nejustificate” și să evite luptele care ar putea escalada situația într-un incident de siguranță atomică. Orice atac ar constitui o încălcare a dreptului internațional, a spus acesta.

Radiațiile din jurul centralei de la Cernobîl sunt la niveluri scăzute

La începutul acestei săptămâni, șeful companiei de energie nucleară din Ucraina a cerut monitorilor internaționali să intervină pentru a asigura siguranța celor 15 reactoare atomice ale țării. Radiațiile din jurul centralei de la Cernobîl, pe care Rusia o controlează, de asemenea, sunt la niveluri scăzute și nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, a spus AIEA.

Șeful Energoatom, Petro Kotin, a cerut AIEA-ului să ajute la ridicarea unei zone sigure de 30 de kilometri (18,6 mile) în jurul celor patru centrale nucleare ale țării. Grossi a spus că încă studiază apelul de asistență al Ucrainei.

Canada și Polonia au înaintat către AIEA un proiect de rezoluție prin care condamnă agresiunea Rusiei în apropierea uzinelor.

Citește și: