Hartă: Orașele din Ucraina pe care rușii au pus stăpânire. Kievul rămâne în picioare

Hartă: Orașele din Ucraina pe care rușii au pus stăpânire. Kievul rămâne în picioare

„Operațiunea militară specială“ a lui Vladimir Putin aduce un război sângeros în principalele orașe din Ucraina. Kiev, Harkiv, Kramatorsk și Mariupol sunt atacate de aproape o săptămână, localnicii ieșind în stradă și opunând o rezistență eroică pentru a se asigura că ocuparea rusă este departe de ce și-a propus liderul de la Moscova. Între timp, capitala Ucrainei rămâne în picioare. Care sunt, însă, orașele pe care rușii au pus stăpânire, afli în continuare.

Hartă: Orașele din Ucraina pe care rușii au pus stăpânire

Este a șaptea zi de război pentru Ucraina, iar capitala (Kiev) rămâne în picioare. Parașutiști ruși au aterizat în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, atacând unul dintre spitalele militare ale acestuia, potrivit Agenției Independente de Informații din Ucraina și oficialilor militari ucraineni. Martorii spun că, marți, bombardamentele au fost intensificate, provocând 21 de morți și 112 răniți.

După primele șase zile de lupte în Ucraina, forțele ruse au ocupat teritorii din sudul și estul țării, însă rămân în afara unor orașe mari și a capitalei. Orașele Kiev, Harkiv, Kramatorsk și Mariupol sunt atacate de aproape o săptămână, însă localnicii continuă să opună rezistență împotriva ocupării ruse.

În prima zi de război, trupele care au intrat din nord-vest au capturat fosta centrală nucleară de la Cernobîl, după care au început să se deplaseze către Kiev, acolo unde au întâmpinat o apărare aprigă a forțelor ucrainene. Forțele ruse s-au confruntat cu o rezistență puternică și în orașul Cernihiv, care se află pe drumul spre Kiev. A doua zi, trupele au ocolit orașul și s-au îndreptat spre sud, de-a lungul râului Nipru.

Citește și: LIVE Război în Ucraina, ziua a șaptea. Bombardamentele din Harkov au ucis 21 de oameni

Kievul rămâne în picioare

În încercarea de a-i împiedica pe ruși să înainteze pe teritoriul Ucrainei, zeci de ucraineni au blocat cu propriile trupuri tehnica militară rusă. Imaginile au fost surprinse în această dimineață în două orașe, unul dintre ele chiar în regiunea separatistă Lugansk, a cărei independență a fost recunoscută de Putin înainte de a da ordinul de invazie în Ucraina.

Orașul Starobilsk, de lângă Lugansk, a fost cucerit de ruși, în ciuda faptului că zeci de oameni au ieșit în stradă și au blocat drumul pentru a opri coloana de tancuri rusești.

De asemenea, trupele rusești au preluat controlul deplin al orașului Herson, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului apărării, Generalul Maior, Igor Konașenkov.

Un convoi militar se îndreaptă spre Kiev

Între timp, un convoi masiv de tancuri și tancuri rusești se îndreaptă spre Kiev, sugerând că un asediu total al orașului ar putea avea loc în curând.

Moscova i-a avertizat pe cetățenii ucraineni să părăsească orașul înainte de începerea atacului, iar mulți deja au făcut-o, notează independent.co.uk.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski rămâne în capitală, având o atitudine sfidătoare la adresa cotropitorilor și continuând să facă apel la comunitatea internațională pentru sprijin.

Harta orașelor din Ucraina pe care rușii au pus stăpânire. Foto: The New York Times
Harta orașelor din Ucraina pe care rușii au pus stăpânire. Foto: The New York Times