21 sept. 2022 | 12:40

Top 10 lucruri neștiute despre Vladimir Putin: de la copilul timid la colonel KGB în Germania și ”sperietoarea” planetei cu bomba nucleară

ACTUALITATE
Top 10 lucruri neștiute despre Vladimir Putin: de la copilul timid la colonel KGB în Germania și ”sperietoarea” planetei cu bomba nucleară

La momentul de față, Vladimir Vladimirovici Putin este persona non grata a planetei. Rușii văd acum o nouă latură a lui Putin, odată cu tragerea lor într-un război nedorit. Autocratul care a condus Rusia timp de 22 de ani, a fost îmbrățișat de mulți ruși pentru ceea ce ei au considerat raționalitatea și gestionarea sa inteligentă a riscurilor. Acea imagine a fost răsturnată, odată cu atacul asupra Ucrainei prezentată de la Kremlin ca ”o operațiune militară specială”.

În cea mai mare parte a domniei sale de 22 de ani, Vladimir V. Putin a prezentat o aură de hotărâre calmă, acasă – capacitate de a gestiona cu înțelepciune riscurile pentru a conduce o țară puternică. Atacul său asupra Ucrainei a negat această imagine și l-a dezvăluit ca un lider cu totul diferit: unul care trage superputerea nucleară pe care o conduce într-un război fără o concluzie previzibilă, unul care, după toate aparențele, va pune capăt încercărilor Rusiei de-a lungul celor trei decenii post-sovietice de a-și găsi un loc într-o ordine mondială pașnică.

Toată lumea știe acum ce tiran este Vladimir Putin. Însă în continuare îți prezint o listă cu cele mai puțin cunoscute lucruri despre el. Poate cineva se gândește să-i facă un profil psihologic.

Vladimir Putin a crescut în sărăcie

Părinții lui Putin s-au căsătorit la 17 ani. Vremurile erau grele: în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tatăl său a fost rănit și, în cele din urmă, rănit de o grenadă, iar în timpul Asediului Leningradului, mama sa a fost prinsă în capcană și înfometată. Nașterea lui Putin în octombrie 1952 a fost precedată de moartea a doi frați, Viktor și Albert, care au murit în timpul Asediului Leningradului și, respectiv, în copilărie.

După război, tatăl lui Putin a luat o slujbă într-o fabrică, iar mama sa a măturat străzile și a spălat eprubete. Familia locuia într-un apartament comunal cu alte câteva familii. Se pare că nu aveau apă caldă și erau mulți șobolani.

Acum, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Bunicul lui Putin a fost bucătarul lui Stalin și Lenin

Bunicul patern al lui Vladimir Putin a lucrat ca bucatar atât pentru Vladimir Lenin, cât și pentru Iosif Stalin, a declarat președintele, conform Reuters. Președintele a spus că Spiridon Putin era un membru apreciat al personalului lui Stalin. Liderul sovietic din timpul războiului, care a murit în 1953, a efectuat epurări extinse în timpul celor trei decenii la putere.

Spiridon Putin, bucătarul personal al lui Stalin, obișnuia să-și facă treaba cu mare responsabilitate. Lui Iosif Stalin îi plăceau bucatele de sărbători, în special cele care figurau în bucătăria georgiană. Se spune că Stalin însuși a fost un mare bucătar și inventa frecvent el însuși mâncăruri noi. De exemplu, „Aragvi” – carne de miel cu legume fierte, o variantă a chanakhi-ului georgian, a fost creația lui.

E prieten cu Steven Seagal

În ultimele zile, au apărut multe știri conform cărora actorul Steven Seagal îl susține pe Putin. În 2021, Steven Seagal s-a alăturat unui partid rusesc pro-Vladimir Putin. Prietenia dintre actorul de la Hollywood Steven Seagal și Vladimir Putin durează de mai bine de 15 ani. Pasiunea lor comună o constituie artele marțiale: Seagal este maestru de aikido, iar Putin e luptător de judo.

În contextul războiului, Seagal a scris pe pagina lui de Instagram că ”Ucraina și Rusia sunt o singură familie”. A subliniat că legăturile dintre cele două țări sunt ”de sânge” și rușii și ucrainenii sunt ca frații. Seagal este convins că ”propaganda externă” a dus la război

”Mulți dintre noi au prieteni și rude în Rusia și Ucraina. De aceea privesc ambele țări ca fiind o singură familie și cred că o entitate externă a cheltuit sume de bani uriașe pe propaganda care le-a provocat pe cele două să se lupte între ele”, a declarat actorul.

Vladimir Putin a fost ofițer KGB

Vladimir Putin a mărturisit că încă din liceu știa că vrea să lucreze în KGB. Iar pentru a ajunge unde și-a propus, existau două căi: să servească în armată sau să-și ia o diplomă de facultate. Astfel, președintele a urmat cursuri de drept la Universitatea de Stat din Saint Petersburg.

După absolvirea universității, Putin a fost recrutat de KGB, în serviciul de contraspionaj. În 1976 a terminat cursul de perfecționare al KGB din Ohta, Leningrad. Apoi, conform spuselor lui Iuri Felștinsky și ale lui Vladimir Pribîlovski, a servit la așa numita direcție nr. 5 a KGB-ului, care combătea opoziția politică.

Este un talentat jucător de hockey

Președintele rus Vladimir Putin este cunoscut pentru multe lucruri, dar a fi cel mai mare jucător de hochei rus din toate timpurile este probabil cea mai mare distincție a lui. Președintele rus Vladimir Putin și-a arătat versatilitatea în timp ce și-a pus patinele pentru un meci de gală de hochei pe gheață la Soci. Jucând pentru echipa Hockey Legends împotriva echipei Night Hockey League, în cadrul celui de-al 10-lea Festival Național al Ligii de Hochei Noapte de la Arena de Gheață Bolshoi din Soci, Putin a marcat opt goluri, în 2021.

Are un munte denumit după el

Noul guvern al națiunii din Asia Centrală a Kârgâzstanului a decis să numească un munte după presedintele rus Vladimir Putin. Vârful, care are 4.446 de metri înălțime, se află în provincia Chuy, în nord.

Cu toate astea, fondatorul Uniunii Sovietice, Vladimir Lenin, are pe cel mai înalt vârf – un vârf înalt de 7.134 de metri – de la granița Kârgâz-Tadjik.

E prieten cu cea mai infamă bandă de motocicliști a Rusiei, Night Wolves

The Night Wolves Motorcycle Club este un club de motociclism rus care a fost fondat în zona Moscovei în 1989. Acesta deține un statut international. Clubul de motocicliști are legături strânse cu Vladimir. Putin i-a descris ca fiind „prietenii” săi și a apărut la mitingurile lor, călare pe o Harley-Davidson.

Istoricul Universității Yale, Timothy Snyder, consideră că această bandă servește „ca un braț paramilitar și de propagandă al regimului Putin”.

Night Wolves sunt finanțați de Kremlin, primind „câteva sute de milioane de ruble pe an”, conform unui raport din 2013. În mai 2015, Alexei Navalny a susținut că guvernul rus a dat 56 de milioane de ruble grupului în anul precedent. În octombrie 2015, Night Wolves a primit o donație de 12.000.000 de ruble de la guvernul rus pentru a „construi un centru de tineret „patriot” la Sevastopol, în Crimeea”.

“Lupii de Noapte” au fost denumiți „Îngerii lui Putin” în media vestice.

Deține un palat într-o pădure

Casa enormă a lui Putin, supranumită „Palatul lui Putin”, este un complex de palate italian, situat pe coasta Mării Negre în Krasnodar Krai, Rusia. Complexul conține o casă principală (cu o suprafață de aproape 18.000 de metri pătrați), un arboretum, o seră, un heliport, un palat de gheață, o biserică, un amfiteatru, o pensiune, o benzinărie, un pod de 80 de metri și un tunel special în interiorul muntelui cu sală de degustare.

În interior există o piscină, Spa, saune, băi turcești, magazine, un depozit, o sală de lectură, un lounge cu muzică, un bar cu narghilea, un teatru și cinema, o cramă, un cazinou și aproximativ o duzină de dormitoare pentru oaspeți. Dormitorul principal are 260 de metri pătrați. Costul construcției este estimat la aproximativ o sută de miliarde de ruble (1,35 miliarde de dolari).

Vladimir Putin are cel puțin doi copii

Putin s-a căsătorit cu Lyudmila Shkrebneva în 1983. Cuplul a avut împreună două fiice, Maria și Katerina, pe care Putin le menționează rar și nu au fost niciodată văzute de poporul rus. În 2013, cuplul și-a anunțat divorțul de comun acord.

Tabloidele străine au raportat că Putin a avut cel puțin un copil cu o „fostă campioană la gimnastică ritmică, devenită parlamentar”, o afirmație pe care Putin o neagă.

A fost nominalizat de două ori la Premiul Nobel pentru Pace

În mod ironic, da. Putin l-a convins pe Assad să predea armele Siriei în mod pașnic, spre deosebire de cealaltă opțiune de intervenție agresivă, probabil din cauza prieteniei sale cu președintele Siriei, Bashar al-Assad. Pentru aceasta, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 2014.

De asemenea, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2021. Nominalizarea nu a venit de la Kremlin: în schimb, se presupune că a fost depusă de controversatul scriitor și personaj public rus Serghei Komkov.

Bonus: Putin iubește animalele

Se spune că dacă iubești animalele, ești un om bun. Dar uite că mai sunt și excepții. Putin are mai mulți câini și se pare că îi place să fie fotografiat cu diferite animale. Multe poze cu Vladimir Vladimirovici Putin cu animale pot fi împărțite, în linii mari, în trei categorii: un iubitor de animale de companie, cu mulți câini ai săi; un îngrijitor de animale – cai, urși și tigri; salvatorul speciilor pe cale de dispariție precum ursul siberian.

El insistă, de asemenea, pentru legi și pentru un tratament mai bun al animalelor, cum ar fi o lege care interzice grădinile zoologice, interzice uciderea animalelor fără stăpân și îngrijire adecvată pentru animalele de companie.