Cum finanțează Europa războiul lui Putin: suntem dependenți de gazul rusesc

Cum finanțează Europa războiul lui Putin: suntem dependenți de gazul rusesc

Țările europene sunt reticente să nu mai cumpere petrol și gaze din Rusia, de teama consecințelor economice. Cine plătește pentru avioanele de luptă și tancurile președintelui rus Vladimir Putin? Aceleași țări UE care spun că vor ca el să-și oprească asaltul asupra Ucrainei, o țară care se presupune că este aliatul lor.

Este un paradox pe care l-a ridicat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki la un summit al liderilor UE privind sancțiunile împotriva Moscovei. UE nu a reușit să cadă de acord asupra măsurilor împotriva sistemului internațional de plăți SWIFT, deoarece atât de multe țări îl folosesc pentru plățile lor foarte importante de gaz către Moscova.

Cu toate astea, mai multe bănci rusești au fost excluse din platforma SWIFT.

„Uniunea Europeană cumpără mult gaz și petrol rusesc. Președintele Putin ia banii de la noi, de la europeni. Și el transformă asta în agresiune, invazie”, a spus Mateusz Morawiecki.

Politico a realizat o imagine grafică a modului în care UE este agățată de livrările rusești, în ciuda anilor în care a promis că își va reduce dependența de gaz.

Gazul rusesc a reprezentat 42% din importurile de gaze ale Europei numai prin conducte. Oprirea acestui lucru ar crea consecințe economice dureroase pentru țările europene care se confruntă deja cu spectrul inflației ridicate.

Sursa: Politico
Sursa: Politico

La 60,1 miliarde de euro în 2020, energia reprezintă aproximativ două treimi din importurile Europei din Rusia. Deși dependența de gazul rusesc este adesea evidențiată, aceasta este redusă ca valoare de importurile de uleiuri petroliere.

Sursa: Politico
Sursa: Politico

Comerțul (atât intern, cât și internațional) cu mărfuri energetice este, de asemenea, semnificativ pentru economia Rusiei și finanțele statului, reprezentând aproape o cincime din bugetul național, conform cifrelor provizorii pentru 2021.

UE plătește războiul lui Putin, indirect

Comerțul cu Europa este o mare parte din asta. Exporturile de minerale către Europa (inclusiv hidrocarburi) reprezintă aproape jumătate din total. Este greu de calculat ce proporție din această cifră merge direct în bugetul statului, dar este clar că reprezintă o contribuție semnificativă.

„Starea actuală a pieței globale a petrolului și prețul actual foarte, foarte ridicat pe care îl vedem sunt cu siguranță avantaje pentru Rusia”, a declarat Mario Bikarski, analist rus la The Economist Intelligence Unit. „Totul este cu adevărat benefic pentru rezervele valutare ale Rusiei, deoarece Rusia are aceste reguli fiscale conform cărora toate veniturile de peste 43 de dolari pe baril de petrol intră în fondul suveran național”.

Sursa: Politico
Sursa: Politico

Ca punct de comparație, valoarea importurilor de minerale europene din Rusia este mai mare decât suma pe care Kremlinul o cheltuiește pentru armată.

Sursa: Politico
Sursa: Politico

Pentru a reduce drastic fluxul de fonduri către Kremlin și, prin urmare, efortul de război din Ucraina, țările occidentale ar putea reduce achizițiile de gaze rusești și ar putea impune un embargo asupra vânzărilor de petrol rusesc. Dar acest lucru ar împinge prețurile și, prin urmare, inflația și mai sus, care este un preț pe care majoritatea țărilor UE nu sunt dispuse să-l plătească.

Citește și: