Ucraina primește donații în criptomonede: suma imensă trimisă armatei ucrainene

Ucraina primește donații în criptomonede: suma imensă trimisă armatei ucrainene

Donațiile care sunt direcționate către armata ucraineană în criptomonede precum Bitcoin sunt de milioane de dolari, potrivit noilor date de la firma de analiză blockchain Elliptic. Mai exact, în jur de 13 milioane de dolari în criptomonede, până acum.

Aceste donații i-au ajutat să-şi finanţeze apărarea fără a mai depinde de băncile tradiţionale, conform CNBC.

În urma măsurilor aplicate de Guvernul ucrainean, de înăsprire a regulilor privind transferurile de bani digitali, oamenii par să se îndrepte către criptoactive.

Cercetările arată că organizațiile neguvernamentale și grupurile de voluntari din Ucraina au strâns 4.1 milioane de dolari în cripto, de la începutul invaziei, inclusiv o singură donație de trei milioane de dolari.

Guvernul Ucrainei a strâns criptomonede în valoare de aproape 13 milioane de dolari după ce a postat apeluri pe rețelele de socializare pentru donații de Bitcoin și alte monede digitale, au arătat date de la firma de analiză blockchain Elliptic.

Ucraina primește ajutor în criptomonede

Doar joi, un ONG a primit peste 675.000 de dolari în bitcoin, iar până vineri dimineață, acest număr a crescut la peste 3,4 milioane de dolari datorită acelei donații unice de trei milioane de dolari.

De ani de zile, grupurile de voluntari au jucat un rol critic în conflictul Rusia-Ucraina. Aceste organizații au sporit activitatea armatei ucrainene, oferind resurse și forță de muncă suplimentare. Când președintele pro-rus al Ucrainei Viktor Ianukovici a fost înlăturat în 2014, de exemplu, legiuni de voluntari organizați au acționat pentru a sprijini protestatarii.

De obicei, aceste organizații primesc fonduri de la donatori privați prin transferuri bancare sau aplicații de plată, dar criptomonedele precum Bitcoin au apărut ca o metodă alternativă de finanțare importantă, deoarece permit donații rapide, transfrontaliere, care ocolesc instituțiile financiare care ar putea bloca plățile către Ucraina.

Dar Ministerul Apărării ucrainean a precizat clar că nu va accepta donații cripto în mod direct.

O declarație de pe site-ul web al Guvernului arăta că „legislația națională nu permite Ministerului Apărării al Ucrainei să utilizeze alte sisteme de plată (Webmoney, Bitcoin, PayPal etc)”.

Ca referință, Ucraina a fost un susţinător al activelor digitale, iar în 2021 preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a semnat o lege care a deschis calea pentru banca centrală a ţării să emită propria monedă digitală. De fapt, presa a raportat că ţara îşi modernizează piaţa de plăţi, astfel încât banca sa naţională să să poată emite monede digitale.

 

Citește și: