30 oct. 2020 | 14:10

Hrana sustenabilă din oceane care ar ajuta întreaga omenire

ACTUALITATE
Hrana sustenabilă din oceane care ar ajuta întreaga omenire

Ar trebui să mâncăm mai multe meduze dacă vrem să salvăm planeta, afirmă noi cercetări.

Oamenii de știință de la Universitatea din Queensland, Australia spun că ar trebui să ne creștem consumul de meduze la nivel mondial, pentru a proteja speciile de pești amenințate și pentru a proteja eforturile de conservare a mării.

Cercetarea a constatat că 91 de specii de pești amenințate la nivel global sunt capturate legal la scară industrială. Aproximativ 15% din aceste specii sunt comercializate la nivel internațional, în principal pentru consum pe întregul continent european.

Dacă vrem să continuăm să consumăm fructe de mare, recoltarea industrială trebuie să se orienteze către variante mai durabile de consum, potrivit echipei Queensland. Meduzele sunt un element esențial al unor bucătării de peste 1.700 de ani, dar nu sunt încă o sursă principală de proteine la nivel mondial.

O specie înalt regenerabilă

“Datorită modului de reproducere specific meduzelor, pescuitul acestora este mai sustenabil decât cel al peștilor”, a declarat Lisa-Ann Gershwin, biolog marin.

“Meduzele au un ciclu de viață pe care cu cât îl soliciți mai mult, cu atât produce mai mult, ca merele unui copac”.

Gershwin descrie specia ca fiind “regenerabilă”, ceea ce înseamnă că există un nivel mult mai scăzut de îngrijorare cu privire la pescuitul excesiv sau la epuizarea stocurilor de pești. Meduzele sunt, de asemenea, sănătoase pentru o dietă umană, cu aproape zero calorii, dar cu o cantitate amplă de proteine.

Într-o porție de 75 de grame, există doar 36 de calorii – cam la fel ca o salată iceberg – dar aproape patru grame de proteine.

Gustul este aparent inexistent, preluând în schimb aroma sosului sau condimentelor alături de care sunt servite meduzele.

Deși gustul este explorat mai mult în zone din Asia, pe măsură ce ne îndreptăm spre surse de hrană mai durabile, am putea vedea în curând experiența culinară și în Europa.