Descoperire uimitoare: primii rechini care strălucesc în întuneric descoperiți de oamenii de știință

Descoperire uimitoare: primii rechini care strălucesc în întuneric descoperiți de oamenii de știință

O echipă de cercetători din Noua Zeelandă a descoperit un mister care se ascunde în adâncurile în mare parte neexplorate ale oceanelor planetei noastre. Este vorba despre trei specii de rechini care pot străluci în întuneric.

Așa cum este detaliat într-o nouă lucrare publicată în revista Frontiers in Marine Science săptămâna trecută, cercetătorii au descoperit pentru prima dată că rechinul zmeu, rechinul cu burtă neagră și rechinul din sud sunt capabili să emită o strălucire bioluminiscentă.

Acești rechini strălucesc în întuneric ca să se camufleze

În special rechinul zmeu este de interes pentru echipă, relatează NBC. Rechinul este acum cel mai mare animal subacvatic luminos cunoscut de oamenii de știință și poate crește până la aproape șase metri lungime. Își pândește prada, care sunt rechini și pești mai mici, precum și unele crustacee, la aproape un kilometru sub nivelul mării, într-o regiune adesea denumită „zona crepusculului”.

Cercetătorii, care au colaborat cu Institutul Național de Apă și Cercetări Atmosferice (NIWA) din Wellington, Noua Zeelandă, sugerează că rechinii emit o strălucire albastră pentru a se camufla. Strălucirea aceasta le permite să nu fie retroiluminați de lumina altfel puternică emanată de la suprafață.

Știm deja că multe alte specii acvatice, inclusiv calamarii și meduzele, pot străluci în întuneric, dar este prima dată când oamenii de știință au reușit să demonstreze că unele specii de rechini pot face acest lucru.

Studiul ne arată cât de puțin știm despre „vastitatea mării adânci și apariția organismelor luminoase în această zonă”, așa cum scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Un mare mister rămâne, totuși: cercetătorii nu au aflat încă de ce strălucește rechinul zmeu, deoarece, spre deosebire de celelalte două specii identificate în lucrare, nu are aproape niciun prădător natural. O teorie este că ar putea emite o strălucire pentru a lumina fundul oceanului, pentru a facilita vânătoarea prăzii sale.

Citește și: