08 apr. 2022 | 10:30

Țările care s-au opus ca Rusia să fie exclusă din Consiliul ONU pentru drepturile omului

ULTIMA ORĂ
Țările care s-au opus ca Rusia să fie exclusă din Consiliul ONU pentru drepturile omului

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a suspendat joi Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU din cauza unor rapoarte de „încălcări grave și sistematice și abuzuri ale drepturilor omului” în Ucraina, ceea ce a determinat Moscova să anunțe că părăsește organismul.

Rusia, exclusă din Consiliul ONU pentru drepturile omului

Acțiunea condusă de SUA a strâns 93 de voturi pentru, în timp ce 24 de țări au votat nu și 58 de țări s-au abținut. O majoritate de două treimi a membrilor cu drept de vot în Adunarea Generală de 193 de membri de la New York, abținerile nu s-au luat în calcul, a fost necesară pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, format din 47 de membri, cu sediul la Geneva.

Vorbind după vot, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU Gennadi Kuzmin a descris această mișcare drept un „pas ilegitim și motivat politic”, apoi a anunțat că Rusia a decis să renunțe cu totul la Consiliul pentru Drepturile Omului.

„Nu vă depuneți demisia după ce sunteți concediat”, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kyslytsya.

Rusia era la al doilea an dintr-un mandat de trei ani. Conform rezoluției de joi, Adunarea Generală ar fi putut fi de acord ulterior să pună capăt suspendării. Dar asta nu se poate întâmpla acum, Rusia a renunțat la consiliu, la fel cum au făcut Statele Unite în 2018 din cauza a ceea ce a numit părtinire cronică împotriva Israelului și o lipsă de reformă.

Statele Unite ale Americii au fost realese anul trecut în consiliu, iar Libia a fost suspendată în 2011 din cauza violenței împotriva protestatarilor de către forțele loiale liderului de atunci, Muammar Gaddafi.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Națiunile Unite „a trimis un mesaj clar că suferința victimelor și a supraviețuitorilor nu va fi ignorată”.

„Ne-am asigurat că unui încălcător persistent și flagrant al drepturilor omului nu i se va permite să ocupe o poziție de conducere în domeniul drepturilor omului la ONU”, a spus în remarcile care vor fi transmise Adunării Generale mai târziu, joi.

Consiliul pentru Drepturile Omului nu poate lua decizii obligatorii din punct de vedere juridic. Deciziile sale transmit mesaje politice importante, însă, și poate autoriza investigații. Luna trecută, consiliul a deschis o anchetă cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor, inclusiv posibile crime de război, în Ucraina.

„O astfel de mișcare grăbită va agrava diviziunea dintre statele membre”

Rezoluția de joi a fost a treia adoptată de Adunarea Generală, formată din 193 de membri, de când Rusia a invadat vecina Ucraina pe 24 februarie. Cele două rezoluții anterioare ale Adunării Generale care denunțau Rusia au fost adoptate cu 141 și 140 de voturi pentru.

După ce s-a abținut la cele două voturi anterioare ale Adunării Generale, partenerul Rusiei, China, s-a opus rezoluției joi.

„O astfel de mișcare grăbită la Adunarea Generală, care obligă țările să aleagă părți, va agrava diviziunea dintre statele membre și va intensifica confruntarea dintre părțile în cauză, este ca și cum ați adăuga combustibil focului”, a spus înainte ambasadorul Chinei la ONU Zhang Jun.

Textul Adunării Generale de joi exprimă „îngrijorare profundă cu privire la criza umanitară și a drepturilor omului în curs de desfășurare în Ucraina”, în special cu privire la rapoartele privind încălcările drepturilor de către Rusia.

Rusia spune că desfășoară o „operație militară specială” care are ca scop distrugerea infrastructurii militare a Ucrainei și neagă că ar fi atacat civilii. Ucraina și aliații spun că Moscova a invadat fără provocare.

Rusia a avertizat țările că un vot afirmativ sau o abținere va fi privită ca un „gest neprietenesc” cu consecințe pentru legăturile bilaterale, potrivit unei note văzute de Reuters.