Planul de pace propus de Ucraina, catalogat drept inacceptabil de către Rusia: „Arată adevăratele intenții ale Kievului“

Planul de pace propus de Ucraina, catalogat drept inacceptabil de către Rusia: „Arată adevăratele intenții ale Kievului“

Rusia acuză Ucraina că revine asupra unor propuneri inițiale, tărăgănând în acest fel negocierile de pace. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Ucraina a prezentat un acord de pace „inacceptabil“, dar Moscova va continua totuși discuțiile, dar face presiuni pentru a-și asigura propriile cerințe. Mai multe detalii, în continuare.

Rusia: Acordul de pace propus de Ucraina, inacceptabil

Ministrul de Externe din Rusia a acuzat joi Ucraina că a revenit asupra unor propuneri făcute în timpul rundei de negocieri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute la Istanbul, ceea ce înseamnă, potrivit Moscovei, că preşedintele Volodimir Zelenski este „controlat“ de Washington şi de aliaţii săi, care-l determină să continue luptele.

Ucraina s-a abătut de la propunerile asupra cărora ambele părți au convenit anterior, a insistat el.

„O astfel de incapacitate de a ajunge la un acord evidențiază încă o dată adevăratele intenții ale Kievului, poziția sa de a se retrage și chiar de a submina discuțiile prin îndepărtarea de înțelegerile la care s-a ajuns“, a spus Lavrov, adăugând că propunerile Kievului sunt „inacceptabile“.

Kievul a răspuns acuzațiilor, cerând Moscovei să-și „reducă gradul de ostilitate“.

Miercuri „partea ucraineană a prezentat grupului de negociatori un proiect de acord în care este evident că ea revine asupra celor mai importante dispoziţii stabilite pe 29 martie la Istanbul“, a declarat Lavrov într-un mesaj video, potrivit AFP.

„În acest document ucrainenii au formulat clar că viitoarele garanţii de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde asupra Crimeii şi Sevastopolului. În proiectul de ieri, această afirmaţie clară lipseşte“, a exemplificat oficialul rus.

Potrivit lui, Ucraina a revenit și asupra unei propuneri care prevedea că țara vecină nu va desfăşura manevre militare fără acordul statelor garante.

Citește și: „Împotriva Rusiei a fost declarat un război total. Occidentul are intenții hitleriste“, afirmă Serghei Lavrov

„În ciuda provocărilor, delegația rusă va continua negocierile“

Totodată, în noul document al Kievului se cere ce cei doi președinți, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, să negocieze direct asupra Crimeii şi Donbasului, estul separatist prorus al Ucrainei.

Moscova e de părere că Ucraina urmărește să „lungească la nesfârşit sau chiar să facă să eşueze negocierile, respingând înţelegeri deja găsite“, a punctat ministrul rus de Externe.

„Noi vedem în asta că regimul de la Kiev este controlat de Washington şi de aliaţii săi, care-l împing pe preşedintele Zelenski să continue luptele“, a afirmat șeful diplomației ruse.

Lavrov a spus că Rusia rămâne în continuare dornică în ceea ce privește negocierile și asigurarea propriilor cereri.

„În ciuda tuturor provocărilor, delegația rusă va continua procesul de negociere, făcând presiuni pentru propriul nostru proiect de acord care să contureze în mod clar și complet pozițiile și cerințele noastre inițiale“, a afirmat el.

Citește și: