Vot decisiv astăzi. Rusia poate fi suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Vot decisiv astăzi. Rusia poate fi suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Credibilitatea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC) și a întregului sistem al ONU pentru drepturile omului va fi complet subminată dacă Adunarea Generală va adopta o rezoluție inițiată de SUA care vizează suspendarea calității de membru al Rusiei în Consiliu. Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Oficiul ONU și alte organizații internaționale de la Geneva, Gennadi Gatilov, a făcut această declarație miercuri pentru TASS.

Rusia află astăzi dacă o să fie suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

„Dacă rezoluția va fi adoptată, occidentalii vor putea impune liber restului țărilor conceptele și viziunea lor asupra drepturilor omului care le plac lor și complicilor lor occidentali”, a menționat șeful misiunii diplomatice ruse.

Suspendarea drepturilor Rusiei ca membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va discredita principiul universalității Consiliului, va afecta eficacitatea acestuia și va submina complet încrederea nu numai în Consiliul pentru Drepturile Omului, ci și în întregul sistem al drepturilor omului al ONU”, a spus Gatilov.

El a amintit că, în cadrul Consiliului, Rusia s-a opus încercărilor Uniunii Europene și ale Statelor Unite de a folosi drepturile omului pentru a se amesteca în treburile interne ale statelor suverane.

„Țara noastră a fost cea care de-a lungul anilor de existență a Consiliului pentru Drepturile Omului a rezistat încercărilor UE și Statelor Unite de a folosi drepturile omului pentru a interveni în afacerile interne ale statelor suverane”, a mai spus diplomatul.

El a mai adăugat că astfel de încercări au vizat adesea „destabilizarea situației interne și schimbarea guvernului legitim”.

Rusia s-a opus întotdeauna în mod constant rezoluțiilor „politizate și unilaterale” ale CDO privind situația din țări, le-a supus la vot și a votat împotriva lor, a subliniat diplomatul.

„Prioritatea Rusiei în ceea ce privește promovarea și protecția drepturilor omului rămâne întărirea dialogului și a interacțiunii internaționale constructive atât în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, cât și în sistemul ONU al drepturilor omului în ansamblu”, a conchis Gatilov.

Diplomatul a atras atenția asupra presiunii pe care Statele Unite le exercită asupra statelor care nu sunt pregătite să susțină rezoluția inițiată de Washington.

„Este clar că, pentru a-și împinge ideea prin Adunarea Generală a ONU, americanii depun eforturi frenetice pentru a răsuci brațele acelor țări care au îndoieli și nu sunt pregătite să o facă. În orice caz, să vedem ce decizie se va lua mâine la New York. După aceea, vom decide asupra pașilor și abordărilor noastre ulterioare, inclusiv în ceea ce privește HRC”, a mai menționat diplomatul.

La data de 7 aprilie, Adunarea Generală a ONU reia o sesiune specială privind Ucraina. La această întâlnire, Statele Unite și o serie de țări occidentale vor prezenta o rezoluție privind suspendarea calității de membru al Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Consiliul pentru Drepturile Omului este o organizație interguvernamentală a sistemului ONU. A fost creat în 2006, înlocuind Comisia pentru Drepturile Omului. HRC include 47 de state. Fiecare stat membru este ales pentru trei ani de Adunarea Generală cu vot majoritar prin vot direct secret.

Citește și: