Serghei Șoigu anunță că obiectivele operațiunii Rusiei în Ucraina au fost îndeplinite

Serghei Șoigu anunță că obiectivele operațiunii Rusiei în Ucraina au fost îndeplinite

Rusia a declarat marți că și-a atins principalele obiective pentru prima etapă a „operației sale militare speciale” din Ucraina. „Potențialul de luptă al forțelor armate ucrainene a fost redus semnificativ, ceea ce ne permite să ne concentrăm principala atenție și eforturile asupra atingerii obiectivului principal, eliberarea Donbasului”, a declarat ministrul Apărării, Serghei Şoigu, la o întâlnire cu comandanții superiori la Moscova.

Serghei Șoigu anunță că obiectivele operațiunii Rusiei în Ucraina au fost îndeplinite

Șoigu a spus că armata Ucrainei a suferit pierderi semnificative, în timp ce Rusia a câștigat supremația aeriană, distrugând aproape în întregime sistemul de apărare aeriană al Ucrainei.

El a adăugat că 123 dintre cele 152 de avioane de luptă ale Ucrainei au fost distruse, precum și 77 dintre cele 149 de elicoptere ale sale și 152 din cele 180 de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă și medie de acțiune, în timp ce forțele sale maritime au fost total eliminate.

Criticând Occidentul pentru livrările sale de arme către Ucraina, Șoigu a spus că „distribuirea necontrolată a acestor arme către populație și mercenari nu face decât să agraveze situația și în viitor poate reprezenta o amenințare pentru europenii înșiși”.

Cu privire la declarațiile Occidentului privind posibilele livrări de avioane militare către Ucraina, Șoigu a avertizat că Moscova urmărește cu atenție situația și va răspunde pe măsură dacă astfel de planuri vor fi implementate.

El a acuzat apoi Ucraina că reprezintă o amenințare în Marea Neagră pentru toate țările, inclusiv pentru navele civile.

„Armata turcă a neutralizat două mine marine în largul coastei României și a strâmtorii Bosfor”, a menționat el.

Șoigu a spus că aproximativ 600 de „mercenari străini” au fost uciși în lovituri pe terenurile de antrenament din Ucraina în ultimele două săptămâni, peste 500 fiind fugiți.

„Forțele armate ruse vor continua operațiunea militară specială până la atingerea obiectivelor stabilite”, a spus acesta.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început pe 24 februarie, a întâmpinat indignarea internațională cu UE, SUA și Marea Britanie, printre altele, punând în aplicare sancțiuni financiare dure împotriva Moscovei.

Cel puțin 1.151 de civili au fost uciși în Ucraina și 1.842 au fost răniți, conform estimărilor ONU, iar cifra reală se teme a fi mult mai mare.

Peste 3,87 milioane de ucraineni au fugit și în țările vecine, iar alte milioane au fost strămutate în interiorul țării, potrivit agenției ONU pentru refugiați.

Citește și: