06 dec. 2022 | 10:50

Țara din Europa care îmbătrânește cel mai repede: populația scade pe zi ce trece

ACTUALITATE
Țara din Europa care îmbătrânește cel mai repede: populația scade pe zi ce trece

Italia este țara din Europa care îmbătrânește într-un ritm considerabil mai rapid decât vecinii săi din UE, populația țării scăzând la sub 59 de milioane, a anunțat recent agenția națională de statistică Istat.

O astfel de scădere semnificativă a populației este o preocupare majoră pentru o țară precum Italia, care a fost afectată de zeci de ani de creșterea economică lentă. Astfel, de aici rezultă o productivitate și inovare mai reduse, precum și facturi mai mari de bunăstare, scrie Euronews.

„De la 1 ianuarie 2022, conform primelor date preliminare, populația (rezidentă) a scăzut la 58,983 milioane”, a declarat președintele Istat, Giancarlo Blangiardo, într-o audiere parlamentară la Roma.

Italia îmbătrânește cel mai rapid din Europa

De asemenea, Blangiardo, un renumit expert în demografie, a susținut că populația națională s-a micșorat constant în ultimii ani, cu o pierdere cumulată de peste 1,36 milioane de locuitori din 2014.

„Perspectivele demografice ale țării noastre se caracterizează printr-o creștere semnificativă a speranței de viață și printr-o scădere la fel de marcantă a natalității, ceea ce duce la o îmbătrânire mult mai rapidă a populației, în comparație cu restul Europei”, a spus el.

Ca referință, în luna septembrie, compania Istat a prezis că populația țării s-ar putea contracta cu o cincime și ar putea scădea la 54,2 milioane în 2050 și la 47,7 milioane în 2070.

Așadar, în acest context, Giorgia Meloni și noul ei guvern de dreapta au luat problema în mâini, făcând-o prioritară a programului lor. Planurile bugetare dezvăluite recent pentru 2023 au propus reducerea taxelor de vânzare la produsele de îngrijire a bebelușilor și creșterea alocațiilor pentru copii, în timp ce ministrul familiei a anunțat un nou „plan strategic de natalitate”.

„Italia este destinată să dispară”, a declarat Meloni într-un interviu la începutul acestui an, subliniind tendințele raportate de Istat.

„Avem nevoie de un plan major, chiar și din perspectivă culturală, pentru a redescoperi frumusețea parentală”.