Românii și munca în străinătate: s-au schimbat destinațiile, cu ce au fost înlocuite Spania și Italia

Românii și munca în străinătate: s-au schimbat destinațiile, cu ce au fost înlocuite Spania și Italia

Nici occidentul nu mai este ce a fost o dată, raiul muncii în străinătate pentru români. Conaționalii noștrii au început să-și schimbe destinația când vine vorba de un job bine plătit. Italia și Spania nu mai sunt printre preferințe.

Conform celui mai nou clasament referitor la preferințele românilor pentru muncă în străinătate, Italia și Spania, care timp de mai bine de un deceniu au fost pe primele locuri, acum sunt situate pe pozițiile 10 și 11. Cele mai mari schimbări s-au produs în luna septembrie a acestui an, dar tendința este clară, românii continuă să plece în străinătate pentru joburi bine plătite, dar se orientează către economii mai puternice.

Unde mai lucrează românii din străinătate

„Luna aceasta, cele mai multe aplicări ale candidaților s-au înregistrat pentru Germania, Olanda, Franța, Belgia și Marea Britanie, Italia și Spania plasându-se abia pe locurile 10 și 11 în topul preferințelor românilor”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs, pentru Adevărul.

Ca referință, în luna septembrie a acestui an, s-a atins un record în materie de angajări în străinătate pentru români, conform statisticilor publicate de firma de recrutare. Nu mai puțin de 35.000 de joburi noi au fost postate luna trecută pe eJobs.ro, din care 7,4% sunt locuri de muncă exclusiv remote și 6,8% se adresează candidaților care vor să lucreze în străinătate. ”S-au înregistrat 130.000 de accesări ale joburilor pentru munca de la distanță și 15.000 pentru munca în străinătate”, a adăugat Badea.

În privința meseriilor care se caută, retail-ul a scăzut un pic pe lista de opțiuni, serviciile, industria alimentară și turismul înregistrează un număr mai mare de locuri de muncă scoase pe piață, comparativ cu lunile anterioare. „Această dinamică nu afectează însă poziția de lider a retailului, care, cu aproape 8.000 de joburi noi, rămâne cel mai mare angajator din economie, nu doar din perspectiva volumului, ci și a ratei de penetrare – este domeniul cu cea mai extinsă prezență, din punct de vedere geografic, dar și al adresabilității către toate categoriile de candidați, de la entry level până la top management”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.