13 iul. 2022 | 11:41

Țara care a rămas fără iPhone, în urma unui proces: de ce a primit Apple interdicție de vânzare

ACTUALITATE
Țara care a rămas fără iPhone, în urma unui proces: de ce a primit Apple interdicție de vânzare

iPhone 12 și iPhone 13 sunt unele dintre cele mai populare smartphone-uri din lume. În același timp, reprezintă dispozitive care tocmai au primit o interdicție de comercializare într-o țară foarte importantă pentru Apple. Partea proastă este că aceasta ar putea fi doar prima dintr-un lung șir.

În Bogota, Columbia, Apple tocmai a pierdut un proces în fața Ericsson din cauza unor brevete legate de comunicațiile 5G. Consecința directă a deciziei judecătorilor este că gigantul din Cupertino a pierdut atât dreptul de importare a iPhone 12 și iPhone 13 în această țară, cât și de comercializare. Ca referință, acesta este doar cel mai recent episod dintr-un conflict pe termen lung între cele două companii în mai multe tribunale de pe mapamond.

Brevetele de 5G te-ar putea lăsa fără iPhone

Problema majoră nu este neapărat cui aparțin acele brevete, ci care este valoarea lor justă la care pot fi licențiate de către Apple. Practic, Ericsson are brevetele de comunicații 5G, fără niciun fel de dubiu, dar compania condusă de Tim Cook a renunțat să le mai plătească licențele pentru că sumele cerute sunt din ce în ce mai exagerate. În mod previzibil, nu a durat mult până când cazul a ajuns în fața unui judecător.

Deși procesul, cel mai probabil, se va întinde pe mulți ani de acum înainte, un tribunal din Bogota le-a dat dreptate celor de la Ericsson și, imediat după, Apple a pierdut dreptul de a mai vinde cele mai recente modele de iPhone și iPad în Columbia, ultimele două generații. Este important de reținut că, deși vorbim de iPhone 12 și iPhone 13, de fapt este vorba de toate dispozitivele din aceste familii de aparate, standard, Mini, Pro și Pro Max.

Argumentul Apple a fost că în Columbia nu există rețele 5G operaționale și nu s-ar justifica o astfel de decizie. Judecătorul a insistat însă pe faptul că vor începe experimente cu astfel de rețele în viitor, iar telefoanele Apple nu au voie să fie operaționale la momentul cu pricina, dacă nu își reglează conturile cu Ericsson.

Având în vedere nivelul de sărăcie din Columbia, nu te-ai aștepta că această țară să fie o piață foarte importantă de desfacere pentru Apple. Problema este însă alta, o hotărâre similară ar putea fi luată și în alte piese, iar Ericsson tocmai a obținut precedentul de care avea nevoie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele