07 feb. 2018 | 11:53

Orange va testa tehnologia 5G în România

ACTUALITATE
Orange va testa tehnologia 5G în România

Orange este unul dintre operatorii care a anunțat că dezvoltă tehnologia 5G. A revenit acum cu mai multe detalii despre standardul care ne va oferi internet mai rapid și mai bun.

În pregătirea standardului 5G, Orange va derula mai multe teste în Europa. România e printre ele și operatorul a anunțat și când va face acest lucru.

Strategia 5G a operatorului este bazată pe trei componente: viteză mai mare de acces la internet mobil și fix (cablu) și aplicații care să susțină transformarea digitală a afacerilor. Până în 2020, testele care cuprind aceste trei domenii de interes vor pregăti infrastructura 5G atât pentru clienți obișnuiți, cât și pentru afaceri.

Una dintre cele mai mari ramuri a dezvoltării standardului 5G, așa cum a prezentat și Orange, este punerea pe șosele a mașinilor autonome. UTAC CERAM, care se ocupă de testarea și certificarea vehiculelor, a ales Orange ca partener conectivitate 4G/5G pentru teste. Astfel, operatorul va furniza acoperire 4G+ de mare viteză pe circuitul de testare Linas-Montlhéry (Ile-de-France).

În colaborare cu Ericsson, Orange va lansa o infrastructură mobilă de test necesară standardului 5G pentru mașini autonome. Această rețea va fi inaugurată în toamna lui 2018.

Când testează Orange tehnologia 5G în România

Standardul 5G, așa cum vrea Orange să-l dezvolte, va furniza viteze de 10 ori mai mari decât 4G. Acesta e primul pas. Apoi, vin aplicațiile. Aici, sunt soluții de realitate virtuală, posibilitatea pentru comapnii de-a furniza rețele wireless locale de mare viteză, dar și abilitatea de-a susține consumul tot mai mare de conținut online. Cu echipamente Ericsson pentru 5G, operatorul va putea derula în Franța primul test între Lille și Douai la mjlocul lui 2018 și mijlocul lui 2019.

Orange plănuiește să testeze infrastructura 5G chiar în România, în a doua jumătate a lui 2018. Îi va avea ca parteneri pe Samsung și Cisco.

[readmore]

Orange furnizează internet de mare viteză, fix, în Europa prin fibră optică. Acolo unde conectivitatea prin fibră n-a ajuns, vor fi folosite soluții 5G – cum ar fi la periferie sau în zonele rurale. Este una dintre direcțiile pe care vrea să meargă odată cu dezvoltarea acestui standard.

Operatorul a anunțat și un parteneriat cu Nokia și Kathrein pentru dezvoltarea unei antene care poate funcționa atât pentru 4G, cât și pentru 5G. Acest tip de antenă, deocamdată în fază de prototip, va fi suficient de compactă, cât să poată fi instalată pe turnuri mobile de acces.