Ericsson se confruntă cu probleme grave: ce se întâmplă cu acțiunile

Ericsson se confruntă cu probleme grave: ce se întâmplă cu acțiunile

Suedezii au dezvăluit rezultatele unei anchete interne care pot distruge compania.

Acțiunile Ericsson au scăzut cu peste 12%, după ce producătorul suedez de echipamente pentru telecomunicații a dezvăluit rezultatele unei investigații interne care detaliază plățile suspecte și comportamentul necorespunzător în Irak.

Investigația companiei a identificat plățile efectuate pentru utilizarea rutelor de transport alternative în legătură cu eludarea vămilor irakiene, într-un moment în care organizațiile militante, inclusiv Statul Islamic, cunoscut și sub numele de ISIS, controlau unele rute.

Deși Ericsson a spus că nu poate stabili dacă vreun angajat a fost direct implicat în finanțarea unor astfel de organizații, a remarcat că, în urma investigației, mai mulți angajați au părăsit compania.

CEO-ul Ericsson a declarat într-un interviu că atunci când ancheta s-a încheiat în 2019, compania nu a găsit suficient de material pentru a dezvălui concluziile.

Compania și-a revizuit poziția după ancheta instituțiilor media, inclusiv a Consorțiului Internațional de Jurnalişti de Investigație.

Afaceri cu teroriști

ICIJ a spus că Ericsson nu a abordat întrebări specifice în legătură cu o gamă largă de comportamente corupte în legătură cu afacerile sale în Irak și în alte părți.

„În orice moment, au loc mai multe investigații”, a spus Ekholm. „Sunt unii care doresc să profite de sistem. Așadar, cheia este să avem un sistem de conformitate care să le descopere foarte repede și să putem lua măsuri de remediere rapidă asupra acestora”.

Compania s-a confruntat anterior cu amenzi de la Departamentul de Justiție al SUA pentru a rezolva o serie separată de anchete privind corupția, inclusiv mituirea oficialilor guvernamentali.

Dacă Departamentul de Justiție al SUA găsește motive să analizeze acest lucru, acest lucru ar putea duce la amenzi mari, potrivit lui Mads Rosendal, analist la Danske Bank Credit Research.

„Cheia este ce poate ieși din anchetă și dacă există vreun motiv pentru ca autoritățile să se uite mai atent”, a spus el.