Țara care a decis interzicerea simbolurilor militare rusești ‘V’ și ‘Z’. Amenzi de aproape 3.000 de euro

Țara care a decis interzicerea simbolurilor militare rusești 'V' și 'Z'. Amenzi de aproape 3.000 de euro

Parlamentul Letoniei a aprobat interzicerea afișării simbolului „Z” al armatei ruse după invadarea Ucrainei. Parlamentarii au votat joi pentru interzicerea oamenilor să arate simboluri ale agresiunii militare și crime de război la evenimente publice.

Ce țară a interzis simbolurilor militare rusești ‘V’ și ‘Z’

Oricine va fi găsit vinovat conform noii legi va fi amendat cu până la 350 de euro, în timp ce companiile pot fi amendate cu până la 2.900 de euro. Parlamentul Letonia (Saeima) a declarat într-o declarație că modificarea legii privind evenimentele publice este „urgent”.

„În timp ce condamnăm activitățile de război ale Rusiei în Ucraina, trebuie să adoptăm o poziție fermă care simbolizează glorificarea agresiunii militare a Rusiei”, a declarat Artuss Kaimiņš, președintele Comisiei pentru Drepturile Omului și Afaceri Publice din Letonia, potrivit Euronews.

„Literele „Z”, „V” sau alte simboluri folosite în astfel de scopuri nu au loc în evenimentele publice”, a adăugat el.

Letonia a interzis deja simbolurile care promovează sau glorifica regimurile naziste sau comuniste, cu excepția cazului în care sunt folosite în „scopuri educaționale, științifice sau artistice”. De asemenea, cetățenilor le este interzis să organizeze evenimente la 200 de metri de orice monument care comemorează armata sovietică sau ocuparea Letoniei după cel de-al Doilea Război Mondial.

În ultima lună, simbolul „Z” a devenit o vedere comună pe vehiculele militare rusești și pe conturile de socializare pro-Kremlin. Ministerul rus al Apărării a folosit și litera „V” în legătură cu războiul din Ucraina. Niciuna din aceste două litere nu există în alfabetul rus.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut interzicerea universală a utilizării politice a literei „Z” în urma invaziei.

Parlamentarii dintr-o altă țară baltică, Lituania, dezbat, de asemenea, interzicerea panglicii georgiane negre și portocalii și a simbolului „Z”. Autoritățile federale din Germania au salutat, de asemenea, anunțurile unor state de a investiga dacă cazurile individuale de utilizare a „Z” constituie acte criminale.

Rusia acuză Ucraina că atacă depozitul de petrol

Mai multe acum despre afirmațiile conform cărora două elicoptere ucrainene au atacat un depozit de stocare a petrolului dintr-un oraș rus. Un videoclip distribuit pe Twitter arată un incendiu lângă blocuri de apartamente din Belgorod, la aproximativ 40 km (25 mile) de granița cu Ucraina.

Unele clipuri par să arate rachete care lovesc depozitul de petrol.

Guvernatorul local Vyacheslav Gladkov a declarat într-un mesaj Telegram „a avut loc un incendiu la depozitul de petrol din cauza unui atac aerian efectuat de două elicoptere ale armatei ucrainene, care au pătruns pe teritoriul Rusiei la joasă altitudine. Nimeni nu a fost ucis”, potrivit BBC.

Afirmația guvernatorului Gladkov nu a fost confirmată de oficialii ucraineni.

Citește și: