Cetățenii din Germania care afișează litera Z, semnul folosit de Armata Rusiei, pot fi pedepsiți cu închisoarea

Cetățenii din Germania care afișează litera Z, semnul folosit de Armata Rusiei, pot fi pedepsiți cu închisoarea

Litera „Z” a fost folosită ca marcaj pe vehiculele militare ruse care iau parte la conflict și a devenit principalul simbol al sprijinului public pentru invazia Rusiei în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german a declarat astăzi reporterilor că litera Z ca atare nu este, desigur, interzisă, dar utilizarea ei poate constitui, în cazuri individuale, o aprobare a războiului de agresiune rus.

Ce se întâmplă cu cetățenii din Germania care afișează litera Z, semnul folosit de Armata Rusiei

Războiul de agresiune rusesc asupra Ucrainei este un act criminal și oricine aprobă public acest război de agresiune poate fi, de asemenea, pasibil de urmărire penală.

„Autoritățile federale de securitate au un ochi pe acest lucru și, în acest sens, salutăm anunțul potrivit căruia mai multe state federale vor examina, de asemenea, în cazuri individuale, dacă acesta ar putea fi un act penal și vor lua măsuri în consecință”, relatează The Guardian.

Statul bavarez a avertizat, de asemenea, că simpatizanții care folosesc în mod public simbolul „Z” al forțelor ruse ar fi în pericol de a fi urmăriți penal, a declarat ministrul bavarez al justiției, Georg Eisenreich, într-un comunicat de presă.

„Oricine își exprimă public consimțământul față de războiul de agresiune al președintelui rus Putin trebuie să se aștepte la urmărire penală”, a declarat Boris Pistorius, ministrul de interne al statului Saxonia Inferioară, într-un comunicat de presă.

Vinerea trecută, poliția din stat a început să verifice dacă prezentarea „Z”-ului a fost afișată în legătură cu războiul din Ucraina. Simbolul „reprezintă actele armatei ruse împotriva dreptului internațional”, a spus Pistorius.

Forțele ruse pictează marcaje cu litera „Z” pentru a identifica diferite forțe operaționale sau eșaloane

Cu câteva zile înainte ca forțele ruse să lanseze o invazie totală a Ucrainei, videoclipurile și fotografiile au început să circule pe rețelele de socializare care arătau tancuri, camioane de comunicații și lansatoare de rachete inscripționate cu litera „Z” îndreptându-se spre graniță. Când a început invazia, ceea ce a început ca un simbol militar misterios a devenit un semn al sprijinului popular pentru războiul din Rusia și ceea ce analiștii descriu drept desfășurarea unei noi mișcări naționaliste înfiorătoare.

Rușii au bătut cu „Z” pe mașini, au purtat hanorace negre împodobite cu simbolul și au modelat broșe improvizate „Z” pe revere, un semn că există un sprijin popular pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru eforturile sale de a extinde sfera Moscovei.

Expertul rus în politica de apărare Rob Lee, care urmărește vehiculele „Z” de când trupele au început să se adună în pragul Ucrainei, a sugerat că simbolul s-ar putea referi la contingentele militare alocate luptei din țară.

„Se pare că forțele ruse din apropierea graniței pictează marcaje, în acest caz „Z”, pe vehicule pentru a identifica diferite forțe operaționale sau eșaloane”, a scris Lee, doctorand la Departamentul de Studii de Război al King’s College din Londra, la data de 19 februarie.

Citește și: