SUA plănuiesc să trimită la Kiev un oficial, în semn de solidaritate. Ce nume mari sunt luate în calcul

SUA plănuiesc să trimită la Kiev un oficial, în semn de solidaritate. Ce nume mari sunt luate în calcul

Autoritățile din Statele Unite analizează posibilitatea de a trimite un oficial de rang înalt la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina. Potențialii candidați pentru această vizită sunt secretarul de stat, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Austin Lloyd. O vizită a președintelui american Jeo Biden este improbabilă la acest moment.

SUA intenționează să trimită un oficial la Kiev, în semn de solidaritate

Autoritățile din SUA discută despre posibilitatea de a trimite în capitala ucraineană Kiev o delegație oficială la nivel înalt, în semn de solidaritate cu Ucraina. Secretarul de stat, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Austin Lloyd, sunt candidaţii potenţiali pentru această vizită, fiind improbabilă deplasarea președintelui american, Joe Biden, în țara invadată.

Momentan nu a fost luată o decizie, relatează Reuters. Despre discuțiile pe acest subiect a scris prima dată Politico. Alți lideri occidentali, printre care premierul britanic, Boris Johnson, şi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au deplasat recent în Ucraina, pentru a exprima solidaritatea cu țara condusă de Zelenski.

De asemenea, guvernele occidentale trimit ajutoare militare suplimentare în Ucraina, pentru a spori capacitatea de apărare a țării înaintea a ceea ce se anunţă a fi o ofensivă de amploare a armatei ruse în estul şi sudul Ucrainei, pentru a prelua controlul complet asupra provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Citește și: Șefa Comisiei Europene se întâlnește cu Volodimir Zelenski la Kiev

Biden îl acuză, pentru prima dată, pe Putin de genocid

Președintele american, Joe Biden, l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru prima dată, de genocid. Așa a descris uciderea civililor din Ucraina liderul de la Casa Albă. De la începutul invaziei, la 24 februarie, oficialii americani au acuzat în mai multe rânduri Rusia de comiterea de crime de război.

Este însă pentru prima dată când Washingtonul merge atât de departe și numește acțiunile lui Putin drept genocid. Asaltat ulterior de întrebările reporterilor, la scurt timp după declarații, Biden și-a menținut afirmația.

În timpul unui discurs dedicat combaterii inflaţiei, președintele SUA a menționat cuvântul genocid.

„Da, l-am numit genocid“, le-a răspuns Joe Biden jurnaliștilor, în timpul unei vizite în statul Iowa.

Până acum, administraţia americană nu a folosit acest cuvânt, utilizat deja de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Este din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucrainean“, a completat el.

Joe Biden: „Da, am spus că este genocid, pentru că devine tot mai clar că Putin încearcă să șteargă pur și simplu ideea de a fi ucrainean. Tot mai multe dovezi ies la lumină despre lucrurile oribile pe care rușii le-au făcut în Ucraina. Și vom afla din ce în ce mai multe despre devastarea produsă. Vom lăsa avocații să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar mie cu siguranță așa mi se pare. Mulțumesc“. 

Citește și: