06 apr. 2022 | 12:06

NATO strânge dovezi pentru a îl putea acuza pe Vladimir Putin de crime de război în Ucraina

ULTIMA ORĂ
NATO strânge dovezi pentru a îl putea acuza pe Vladimir Putin de crime de război în Ucraina

Alianța adună dovezi pentru a-i face răspunzători pe președintele rus, Vladimir Putin, și apropiații pentru „crime de război“ comise în Ucraina, a anunțat reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith. „Acest lucru se poate face prin mai multe căi, prin Curtea Penală Internațională, mai există și opțiunea Națiunilor Unite“, a spus ea. Mai multe detalii, în continuare.

NATO adună dovezi pentru a-l acuza pe Putin de crime de război

Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat ieri că Alianța strânge dovezi pentru a-i acuza pe liderul de la Kremlin și echipa sa pentru „crime de război“ săvârșite în Ucraina, țara invadată la 24 februarie, transmite CNN.

„Ceea ce trebuie să facem este să colectăm informaţiile de care avem nevoie pentru a-i trage la răspundere pe Putin şi echipa sa de la Moscova şi se poate face asta prin mai multe căi. Este, desigur, calea Curţii Penale Internaţionale (CPI). Există o opţiune a Naţiunilor Unite. Există mai multe moduri de a face asta“, a afirmat Julianne Smith, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Întrebată cu privire la modul în care Statele Unite vor ajuta la investigarea presupuselor crime de război comise de soldații ruși în țara vecină, ambasadorul SUA la NATO a spus: „În primul rând, ceea ce dorim să facem este să ne asigurăm că expunem adevărul şi pentru a dezvălui adevărul şi a înţelege pe deplin ce se întâmplă pe teren trebuie să colectăm cât mai multe informaţii posibil“.

„Acum ne bazăm pe relatări direct de la cetăţenii ucraineni. Colaborăm cu nişte organizaţii internaţionale, ONG-urile încep să culeagă şi ele informaţii. Alcătuind un scenariu, încercând să punem cap la cap un anumit sens evenimentelor care au avut loc, deoarece ne-am uitat din nou la aceste imagini oribile care provin din Bucha, dar, eventual, şi din alte locaţii“, a completat Smith.

Citește și: Un nou set de sancțiuni lovește Rusia, după ororile comise la Bucha. Care sunt măsurile luate împotriva țării conduse de Putin

„Suntem destul de încrezători că vom putea pune cap la cap dovezile necesare“

Oficialul american a mai spus că este încă „prea devreme pentru a spune definitiv ce s-a întâmplat“ în orașul ucrainean Bucha, dar și în alte zone în care presupuse crime de război au fost comise de invadatorii ruși, însă a menționat că „suntem destul de încrezători că (…) vom putea pune cap la cap dovezile necesare ca să îl tragem la răspundere pe Putin“.

Reprezentantul permanent al SUA la NATO a argumentat că una dintre strategiile Alianței de a lua măsuri preventive în Ucraina a constat în încercarea de a obține un avantaj în faţa „opţiunilor strategice“ ale lui Putin.