07 apr. 2022 | 14:12

Ursula von der Leyen discută cu Volodimir Zelenski, la Kiev. UE pregătește al cincilea pachet de sancțiuni pentru Rusia

ACTUALITATE
Ursula von der Leyen discută cu Volodimir Zelenski, la Kiev. UE pregătește al cincilea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va avea discuții vineri la Kiev cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Sergii Nykyforov la televiziunea națională. Președintele Ucrainei a spus că orice alte detalii ale discuțiilor nu vor fi anunțate din motive de securitate.

Discuție la Kiev între Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat marți că principalul diplomat al UE, Josep Borrell, va călători și el la Kiev săptămâna aceasta.

Vorbind în Parlamentul European, miercuri, președinta Comisiei Europene a amintit evenimentele recente, în special, brutalitatea ocupanților ruși din Bucha.

„I-au ucis pe toți când au plecat. Asta se întâmplă. Când soldații lui Putin ocupă teritoriul ucrainean, ei o numesc eliberare. Nu, noi o numim crimă de război. Și chiar ar trebui să-i dăm acest nume”, a spus von der Leyen. Aceste cuvinte au fost primite cu aplauze.

Ea a informat deputații că, împreună cu Ucraina, UE a înființat o echipă comună de anchetă pentru a colecta probe și mărturii ale acestor crime.

„Vom aduce în fața justiției pe cei vinovați de crime de război. Infractorii trebuie pedepsiți. După Bucha, mai mult ca niciodată, Europa este alături de Ucraina. Vom face tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că refugiații se pot întoarce acasă în siguranță. Voi aduce acest mesaj lui Zelenski la sfârșitul acestei săptămâni”, a spus von der Leyen.

Vorbind despre viitorul eveniment pe care UE îl va organiza la Varșovia în această sâmbătă, împreună cu premierul canadian Justin Trudeau și participarea președintelui polonez Andrzej Duda, președinta Comisiei Europene a reamintit că acesta are ca scop adunarea refugiaților în și în afara Ucrainei și se numește Stand Up for Ukraine.

„Și facem asta împreună cu organizațiile internaționale. Mobilizăm sprijin pentru cei care fug din Ucraina. Împreună cu noi, cetățeni, reprezentanți ai sportului, ai societății civile, artiști precum Bono, U2, Madonna vor apărea pentru Ucraina. Vor chema guvernelor și comunității de afaceri să se alăture eforturilor noastre. Oamenii curajoși ai Ucrainei merită solidaritate în întreaga lume. Slavă Ucrainei!”, a spus aceasta în încheierea discursului.