05 apr. 2022 | 14:26

Șefa Comisiei Europene se întâlnește cu Volodimir Zelenski la Kiev

ULTIMA ORĂ
Șefa Comisiei Europene se întâlnește cu Volodimir Zelenski la Kiev

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va afla în această săptămână în Ucraina, în centrul războiului, unde se va întâlni cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski. Von der Leyen va fi însoțită de Josep Borrell, șeful diplomației europene. Cei doi vor ajunge în Kiev înaintea unui eveniment din Varșovia, Polonia, programat sâmbătă. Mai multe detalii, în continuare.

Ursula von der Leyen și Zelenski se întâlnesc la Kiev

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va călători săptămâna aceasta la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis purtătorul de cuvânt al acesteia.

Ursula von der Leyen va fi însoțită de Josep Borrell, șeful diplomației europene, împreună cu care va face în următoarele zile o vizită la Kiev, înaintea unei reuniuni speciale la Varşovia, organizată sâmbătă sub deviza StandUpForUkraine, potrivit Comisiei Europene.

Președinta Comisiei Europene a vorbit cu anterior cu președintele Volodimir Zelenski despre „crimele îngrozitoare“ descoperite în Bucha, dar și în alte zone în care s-au aflat trupele lui Vladimir Putin.

„În această după-amiază am vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite în Bucha și în alte zone din care trupele rusești au plecat recent.

I-am transmis condoleanțe și l-am asigurat de întregul sprijin al Comisiei Europene în aceste vremuri teribile. Imaginile chinuitoare nu pot și nu vor rămâne neadresate.

Făptașii acestor crime atroce nu trebuie lăsați nepedepsiți. Am fost de acord să asigurăm îndeaproape o coordonare între noi“, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Citește și: Ce a apărut pe străzile din Moscova, în semn de protest față de masacrul din Bucha. Imaginile au devenit virale

UE a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina

De precizat că Uniunea Europeană a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina, pentru a aduna probe și pentru a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității.

„UE a stabilit o Echipă Comună de Investigații cu Ucraina pentru a aduna dovezi și a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității. UE este pregătită să reîntărească acest efort prin trimiterea echipelor de investigații pe teren pentru a sprijini Serviciile de Anchetare a Ucrainei. Eurojust și Europol sunt pregătite să ajute.

Este necesar un răspuns global. Există discuții în desfășurare între Eurojust și Curtea Penală Internațională pentru a-și uni forțele și pentru ca Curtea să facă parte din Echipa Comună de Investigații. O asemenea abordare coordonată din partea autorităților ucrainene, UE, a statelor membre și a agențiilor europene, precum și Curtea Penală Internațională va permit ca dovezile să fie adunate, analizate și procesate în cel mai complet și eficient mod posibil.

Am însărcinat Comisarul pe Justiție Didier Reynders să urmărească procesul și să ia legătura cu Procurorul General ucrainean.

Comisa va acorda tot sprijinul tehnic și financiar necesat pentru toate anchetele îndrumate de UE“, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit comunicatului transmis de Comisia Europeană.