08 iul. 2022 | 10:25

Stranger Things are mai multe legături cu realitatea: experimentele secrete care stau la baza serialului

ACTUALITATE
Stranger Things are mai multe legături cu realitatea: experimentele secrete care stau la baza serialului

Iată povestea adevărată din spatele Proiectului MKUltra, o operațiune CIA care servește ca parte a poveștii din serialul Stranger Things.

Serialul SF, creat de Frații Duffer, a debutat pentru prima dată în 2016. După ce a apărut ca un hit, numărul de spectatori a crescut, făcându-l unul dintre cele mai populare seriale Netflix din istoria serviciului. Distribuția și echipa se bucură în prezent de succesul generat de cel de-al patrulea sezon al serialului.

Cu toate că s-a confruntat cu întârzieri din cauza pandemiei de coronavirus, show-ul s-a bucurat de un real succes.

Când a început Stranger Things, povestea a avut loc în 1983 și a urmărit dispariția unui băiat pe nume Will Byers. În centrul serialului se afla Eleven, o fată misterioasă cu abilități psihocinetice. Pe măsură ce timpul a trecut, au fost descoperite mai multe despre trecutul lui Eleven, inclusiv legătura ei cu un laborator local care era implicat în experimente periculoase. Acțiunile lor aveau să deschidă o breșă, amenințând viețile locuitorilor orașului în anii următori.

Frații Duffer poate să fi adoptat o abordare fictivă cu Stranger Things, dar există anumite aspecte ale istoriei amestecate în narațiune. În afară de elementele supranaturale, există un conflict persistent cu Uniunea Sovietică, precum și mușamalizările guvernului SUA. Prezența Proiectului MKUltra ar putea fi cel mai convingător element istoric împletit în complot. Chiar dacă operațiunea ar putea părea bizară, are legături foarte reale cu CIA și unele dintre cele mai mari secrete ale guvernului.

Proiectul MKUltra explicat

Proiectul MKUltra, sau MK-Ultra, a fost în esență un program secret de control al minții condus de CIA.

Operațiunea ascunsă a început în 1953, ca o modalitate de a dezvolta tehnici pentru a obține un avantaj asupra inamicilor în timpul Războiului Rece. Prin experimente umane, CIA încerca să găsească modalități de a forța inamicii să împărtășească informații secrete folosind metode de control ale minții. Multe aspecte ale Proiectului MKUltra au fost ilegale, inclusiv utilizarea subiecților de testare nevoluntari din SUA și Canada. Experimentarea a fost făcută la peste 80 de instituții din întreaga țară, inclusiv universități, spitale și închisori. Unele dintre fișierele operațiunii au fost distruse de directorul CIA în mijlocul scandalului Watergate, dar informațiile cheie au fost făcute publice până în anul 2001.

Proiectul MKUltra a fost o continuare a experimentelor începute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în instituțiile japoneze și lagărele de concentrare naziste. Potrivit documentelor CIA, operațiunea s-a concentrat asupra metodelor chimice, biologice și radiologice de control al minții.

Pentru a testa stările mentale și funcțiile creierului subiecților, aceștia au fost expuși la doze mari de droguri psihoactive precum LSD. Mulți participanți au fost chiar dozați fără știrea lor și apoi interogați pentru a vedea dacă vor dezvălui secrete. Subiecții testului au trecut și prin privare senzorială, hipnoză, electroșoc, abuz și alte forme de tortură.

Experimentarea pe scară largă a medicamentelor a purtat nume de cod speciale, cum ar fi Project Bluebird și Operation Midnight Climax.

Dacă nu ai văzut Stranger Things te avertizez că mai jos sunt și spoilere legate de serial.

Cum se potrivește MKUltra în Stranger Things

Proiectul MKUltra a durat zeci de ani, permițând ca operațiunea secretă să fie un accent major pentru Stranger Things și romanele și benzile desenate ale serialului. Laboratorul Național Hawkins a fost una dintre instituțiile care au luat parte la proiect sub conducerea dr. Martin Brenner. Pe baza flashback-urilor din serial, mama lui Eleven, Terry Ives, s-a oferit să participe voluntar la Proiectul MKUltra. În timpul experimentului, Terry a fost supusă unui tratament cu droguri psihedelice și privare senzorială, la fel ca „voluntarii” din viața reală ai programului. Ea era însărcinată fără să știe, dar Dr. Brenner a răpit copilul și nașterea a fost mușamalizată.

Copilul, Jane, s-a născut cu abilități telepatice și telekinetice din cauza expunerii mamei sale la LSD. Jane a fost redenumită „011” (Eleven) și a devenit membru al unei noi operațiuni, Project Indigo. Dr. Brenner a preluat controlul total asupra copiilor născuți din subiecții de testare a Proiectului MKUltra, precum și asupra altor copii care prezintă puteri speciale, pentru a-i antrena cu abilitățile lor. Acești alți subiecți de testare au fost, de asemenea, expuși la un bazin de privare senzorială și la alte forme de abuz. La un moment dat, Terry s-a întors pentru a-și recupera fiica, dar femeia a fost supusă unei terapii cu electroșoc, lăsând-o într-o stare catatonică.

Ce s-a întâmplat cu MKUltra

Proiectul MKUltra a durat 20 de ani înainte de a se încheia oficial în 1973. Aspecte ale operațiunii au fost făcute publice doi ani mai târziu, dar cu atât de multe documente distruse, a fost imposibil să fie aflat întregul scop al proiectului. Existența Proiectului MKUltra a devenit punctul central al unei audieri la Senat în 1977, când CIA a desecretizat aproape 20.000 de pagini de documente care nu au fost distruse. Documentele au scos la iveală informații financiare dar erau puține detalii cu privire la proiectul propriu-zis.

În perioada de vârf a Proiectului MKUltra, mii de oameni au fost folosiți pentru experimentare. Unii dintre aceștia au murit ca urmare, dar CIA ar fi acoperit orice tip de conexiuni. Datorită lipsei de dovezi și cercetări ulterioare, nu s-a știut niciodată câți oameni ar fi murit în urma participării lor. Chiar dacă proiectul s-a oprit la începutul anilor ’70, unii anchetatori au fost de părere că CIA și-a continuat eforturile de control al minții în cadrul unui nou program. Există chiar și o anumită credință că experimente similare continuă și în prezent.

Celălalt eveniment din viața reală care a inspirat lucruri ciudate

Când au dezvoltat Stranger Things, frații Duffer au folosit o mână de teorii ale conspirației reale și experimente guvernamentale secrete ca inspirație. În afară de Proiectul MKUltra, cei doi au făcut o mulțime de cercetări asupra Proiectului Montauk, o teorie a conspirației care sugera că anumite proiecte guvernamentale au avut loc în Montauk, New York. Proiectele au fost menite să dezvolte metode de război psihologic și să cerceteze călătoriile în timp, teleportarea și controlul minții.

Când Stranger Things era încă în fazele incipiente, titlul de lucru era Montauk. Mai degrabă decât orașul ficțional Hawkins, Indiana, seria urma să fie plasată în Montauk, cu accent pe elemente supranaturale în 1980.

Mai târziu, creatorii au modificat decorul, dar au păstrat intactă tema principală, cu o includere puternică de experimente științifice îndoielnice.