30 dec. 2022 | 07:50

Sfaturi despre bani și avere, pentru 2023: nu le neglija, dacă vrei prosperitate

ACTUALITATE
Sfaturi despre bani și avere, pentru 2023: nu le neglija, dacă vrei prosperitate

Banii sunt principalul instrument care ne ajută să dobândim atât lucrurile necesare în viață, cât și pe cele pe care ni le dorim, în funcție de personalitatea, gusturile, idealurile, educația sau valorile noastre. Oricât de mult am vrea să credem în principiul conform căruia banii nu aduc fericirea, știm, la fel de bine că o poate cumpăra, sub o formă sau alta.

Poate e cam mult spus, dar cert este că nu poți supraviețui fără bani, decât dacă te retragi în munți, mănânci scoarță de copaci și trăiești cot la cot cu sălbăticiunile, altfel, mai mult sau mai puțin, ai nevoie de bani în fiecare zi a vieții tale și la fiecare pas, mai important sau mai nesemnificativ.

Acestea fiind spuse, să luăm în considerare, în zorii lui 2023, câteva sfaturi de educație financiară care se mulează perfect pe contextul economic actual și care ne vor ajuta, pe de-o parte, să nu ne risipim bugetul fără rost, iar pe de alta să dobândim independența financiară la care tânjim atât de mult, deci să ajungem, cât de curând, să ducem o viață tihnită din punct de vedere financiar.

Top sfaturi financiare de urmat în 2023

1. Cea mai importantă regulă: nu îți ține banii la saltea sau la ciorap

Anul 2023 va fi marcat în continuare de o inflație agresivă, ceea ce înseamnă că economiile tale se devalorizează destul de puternic, de la o lună la alta.

Conform previziunilor conturate de curând de experții din cadrul Băncii Naționale a României (BNR), anul 2022 se va încheia cu o rată a inflației explozivă, de 16,3 la sută, dar vom asista la o oarecare temperare a scumpirilor prin 2023, însă nu sub forma pe care o sperăm. Inflația va face doar un mic și timid pas în spate și va continua să ne dea bătăi de cap, menținându-se peste pragul psihologic de 10%. Astfel, după cum anticipează economiștii BNR, rata anuală a inflației urmează să se reducă treptat, până la 11,2 la sută în decembrie 2023.

”S-a subliniat în mod repetat că traiectoria viitoare a dinamicii inflației depinde decisiv de durata și caracteristicile schemelor de plafonare a prețurilor la energie, observându-se că, în ipoteza prelungirii acestora, rata anuală a inflației ar putea să scadă la finele anului 2023 cu circa 4 puncte procentuale față de actualele previziuni”, a mai transmit banca noastră centrală.

Acestea fiind spuse, caută să-ți investești banii în instrumente financiare de economisire care să acopere rata inflației sau măcar o parte din aceasta.

Dacă nu te pricepi la afaceri sau la investițiile la bursă, te-ai putea orienta, de exemplu, către titlurile de stat. Nu uita că încă din 3 ianuarie 2023 românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,35%, 7,60%, respectiv 8,00%.

Pentru creșterea atractivității și încurajarea plasamentelor pe termen mai lung, dobânzile oferite pentru cele trei maturități au fost majorate, față de nivelul pieței secundare a titlurilor de stat, cu 0,25% pentru 1 an, 0,36% pentru 2 ani și respectiv 0,48% pentru scadența de 3 ani. De reținut că titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

Iată cum poți investi și cumpăra titluri de stat, în 2023:

-Între 3 – 24 ianuarie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid TEZAUR online și TEZAUR online;
-Între 3 – 25 ianuarie 2023 de la unitățile Trezoreriei Statului;
-Între 3 – 24 ianuarie 2023 în mediul urban și 3 – 23 ianuarie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

„Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice”, transmite statul român, cu privire la investițiile în aceste titluri.

2. Nu mai cheltui banii de dragul aparențelor

La noi la români este foarte bine cunoscută meteahna de a cheltui sume impresionante de bani pentru a păstra sau pentru a insufla niște aparențe de persoană prosperă fără probleme financiare. Obișnuim să pozăm adesea fie în ceea ce nu suntem, fie reușim să ne distrugem potențialul de a realiza ceva cu banii respectivi pe care îi cheltuim pe haine și mașini de lux, de care nu avem o nevoie reală.

Nu uita că marii miliardari ai lumii se îmbracă normal și circulă în mașini confortabile, dar discrete. Warren Buffett, Bill Gates, Jeff Bezos sunt toți exemple de bune practici în acest sens și n-ar strica să preluăm de la aceștia tot ce este mai bun, inclusiv modalitatea în care se afișează în societate și faptul că nu pun deloc preț pe aparență, ci pe esență.

3. Investește în educația ta

Chiar dacă ai finalizat poate cursurile unei facultăți de pe urma căreia îți câștigi astăzi existența, nu uita că trăim într-o lume competitivă și e nevoie să te perfecționezi în permanență, pentru a-ți crește șansele de a evolua din punct de vedere profesional, pentru a diminua riscurile de a fi dat afară de la locul tău de muncă și pentru a ajunge un adevărat profesionist în domeniul tău de activitate.

În 2023 va fi deosebit de important să ai de partea ta aceste atribute, deoarece se preconizează că, pe fondul dificultăților economice, multe companii vor aplica decizii dure de a disponibiliza din personal și cu siguranță nu vrei să te numeri printre cei ce, din păcate, vor fi dați afară foarte curând.

4. Alocă-ți un buget fix de cheltuieli și nu te abate de la el

Indiferent de nivelul veniturilor pe care le încasezi lunar din salariu sau din alte surse, trebuie să te obișnuiești să trăiești cu un buget fix. Este una dintre regulile de bază ale educației financiare, care stau la fundamentul comportamentului responsabil cu banii, de-a lungul vieții, indiferent de perioada pe care o traversezi, fie ea de prosperitate și abundență sau de sărăcie.

E important să știi să te rezumi la o anumită sumă pentru că, indiferent de situațiile ce se vor ivi în viață, să știi să trăiești cu strictul necesar. De asemenea, vei reuși astfel să nu acumulezi foarte multe lucruri inutile și să-ți concentrezi atenția pe ceea ce contează cu adevărat în existența ta. Poate fi vorba despre dezvoltarea unei idei de business, a unei abilități sau a unei pasiuni.

În concluzie, nu uita că în 2023 e important să-ți investești banii, să nu-i mai risipești de dragul aparențelor, să te perfecționezi din punct de vedere profesional și să îți construiești un buget fix de cheltuieli, pe care să-l respecți.