MAE face declarații după acuzațiile Rusiei privind transporturile de cereale din Ucraina

MAE face declarații după acuzațiile Rusiei privind transporturile de cereale din Ucraina

Rusia acuză Occidentul că ar face cu Ucraina un schimb de „cereale pentru arme”. România, prin vocea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a calificat aceste afirmații drept „false”. Şeful diplomaţiei române a avut o intervenţie, joi, la New York, în Consiliul de Securitate al ONU, la dezbaterea „Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale – conflict şi securitate alimentară”, ocazie cu care i-a răspuns ambasadorului rus la ONU, Vasili Nebenzia.

Rusia lansează acuzații grave la adresa Ucrainei și a Occidentului. MAE reacționează

Ministrul MAE, Bogdan Aurescu, a precizat că acuzațiile Federației Ruse potrivit cărora Vestul ar face cu Ucraina un schimb de „cereale pentru arme” sunt „complet false”. Oficialul român a avut o intervenţie la New York, în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la dezbaterea „Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale – conflict şi securitate alimentară”. Acesta i-a dat replica ambasadorului Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

„În ceea ce priveşte acuzaţiile Rusiei pe care tocmai le-am auzit în această sală că există o aşa-zisă înţelegere între Occident şi Ucraina pentru a livra arme în schimbul cerealelor, permiteţi-mi să vă amintesc că nu este prima dată când Rusia face asemenea acuzaţii complet false.

De exemplu, pe 1 mai, Ministerul Apărării rus a declarat că Ucraina exportă masiv cereale, folosindu-se de infrastructura rutieră, feroviară şi de transportul pe Dunăre din România, pentru a primi la schimb arme şi muniţie. Ministerul român al Apărării a negat prompt aceste declaraţii, calificându-le a fi o falsă şi grosolană manipulare a realităţii”, a explicat Bogdan Aurescu.

Schimb de cereale și arme

Diplomatul rus vorbise anterior la dezbatere despre un aşa-zis schimb între țările occidentale şi Ucraina. Potrivit lui Nebenzia, „cerealele sunt transportate din Ucraina prin sistemul feroviar şi pe Dunăre și depozitate în diferite ţări europene”. În felul acesta, Kievul „plăteşte pentru livrarea de arme”, susține oficialul rus.

„Faptul că am văzut cauza susţinută de oficialii occidentali de a creşte exporturile din Ucraina ne-a nedumerit. Este clar că situaţia privind foametea în Ucraina trebuie pusă între paranteze. Este o problemă care ar trebui să preocupe autorităţile de la Kiev, dar există o altă întrebare logică – anume unde merg aceste transporturi şi care este legătura lor cu nesiguranţa alimentară mondială?

Din nou, aş vrea să îl întreb pe David Beasley (n.r. – directorul executiv al UN World Food Programme) dacă transporturile umanitare de cereale din Ucraina au trecut prin sistemul World Food din februarie. Din câte ştim noi, răspunsul este nu, dar cerealele, dacă este să credeţi declaraţiile politicienilor occidentali şi relatări din media, sunt transportate din Ucraina prin sistemul feroviar şi pe Dunăre. Dar unde sunt transportate aceste cereale? Avem motive să bănuim că aceste cereale nu sunt folosite pentru a-i hrăni pe cei flămânzi din sud, ci sunt depozitate în diferite ţări europene. Astfel, din ce înţelegem noi, aşa plăteşte Ucraina pentru livrarea de arme”, a afirmat diplomatul rus.

Ce susține un înalt oficial rus

Vasili Nebenzia a adăugat că ar exista un precedent în acest sens (1918) şi le-a cerut oficialilor să comenteze „această versiune legată de cereale şi armament despre care mulţi experţi vorbesc, dacă pot respinge public această variantă şi dacă pot, în acelaşi timp, să explice cum aceste transporturi ajută în crearea securităţii alimentare”.

Citește și: