Cerealele furate de ruși din Ucraina, depistate în Marea Mediterană. Care ar fi destinația lor

Cerealele furate de ruși din Ucraina, depistate în Marea Mediterană. Care ar fi destinația lor

Armata rusă a fost acuzată de ucraineni că a furat stocurile de grâu în unele localități din sud-estul țării. Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării susține că „o parte semnificativă a cerealelor dispărute din Ucraina se află pe nave de marfă solidă sub pavilion rusesc în Marea Mediterană”. Care ar putea fi destinația lor?

Grâul furat de ruși din Ucraina a fost văzut în Marea Mediterană

„Invadatorii ruși jefuiesc localnicii. De exemplu, peste 60 de tone de grâu, împreună cu camioanele de marfă, au fost furate de la cooperativa agricolă din orașul Kamianka-Dniprovska (regiunea Zaporojie)”, transmitea Statul Major al Forțelor Armate ucrainene, în luna aprilie.

Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, aflat tot în regiunea Zaporojie, a confirmat furturile de cereale.

„Jafurile s-au mutat la scară industrială. Am filmat imagini cu un convoi de peste 50 de mașini cu remorci care scot cereale din teritoriile noastre ocupate… Și astăzi nu știm unde le-au trimis”, a afirmat primarul.

Destinația cerealelor ar putea fi Siria

Însă, acum, ucrainenii au dat de urma grâului furat de ruși. Cerealele au fost depistate în Marea Mediterană, spun serviciile de informaţii ucrainene.

„Cea mai probabilă destinație este Siria”, relatează sursa citată, conform căreia Rusia „continuă să exporte alimente furate din Ucraina pe teritoriul Federației și în Crimeea ocupată”.

Tot serviciile de informaţii ucrainene au precizat că într-una dintre principalele zone producătoare de cereale – în jurul orașului Polohî din regiunea Zaporizhzhia – cerealele și semințele de floarea-soarelui aflate în depozit vor fi transportate în Rusia. O coloană de camioane rusești a plecat din orașul Enerhodar, sub paza militarilor lui Putin. Destinația finală a vehiculelor a fost Crimeea. Furturi au fost semnalate și în regiunea Harkov, iar din satul Mala Lepetîha (Herson), au dispărut 1.500 de tone de cereale.

„Grânarul Europei” este Ucraina

Ucraina este numită „grânarul Europei”, fiind o sursă cheie de grâu și porumb, în special pentru țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, care depind de importuri.

Numeroase imagini și videoclipuri apărute în mediul online sau distribuite de autoritățile ucrainene arată cum soldații ruși jefuiesc proprietăți părăsite și magazine din Ucraina, în unele cazuri folosind camioanele militare pentru a transporta bunurile furate.

Armata lui Putin a comis jafuri numeroase

Forțele lui Putin au fost surprinse inclusiv furând găini dintr-o curte și covoare, pentru a-și camufla vehiculele de luptă. Oficialii ucraineni acuză Moscova că a jefuit chiar și centrala nucleară de la Cernobîl și hotelurile din jur, de unde au dispărut lingurițe, ibrice și furculițe.

Reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, Serhiy Kislitsa, a vorbit la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU despre adevăratul „eroism” al armatei ruse, care a fugit de lângă Kiev cu toalete și alte bunuri furate.

„Soldații ruși au dat dovadă de reziliență într-o singură privință: retrăgându-se sub focul trupelor ucrainene, s-au încăpățânat să păstreze toată prada. Au lăsat în urmă muniție pentru a-și umple mașinile cu computere furate, televizoare, telefoane mobile, haine, covoare, mașini de spălat și chiar toalete”, a explicat acesta.

Potrivit serviciului de informații al armatei ucrainene, soldații ruși au creat chiar un bazar într-un oraș din Belarus, unde au vândut obiectivele sustrase din case și magazine.

Citește și: