Rusia crede că scapă de sancțiuni cu criptomonede: motivul pentru care nu poate

Rusia crede că scapă de sancțiuni cu criptomonede: motivul pentru care nu poate

Dacă utilizezi criptomonede, nu înseamnă că nu te supui acelorași reguli. Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat că utilizarea criptomonedelor nu permite țărilor, companiilor sau persoanelor fizice să scape masiv de sancțiunile internaționale, cum ar fi cele impuse Rusiei de către țările occidentale.

„Nu există dovezi solide că banii digitali pot fi folosiți pentru a eluda sancțiunile. De ce nu? Pentru că sistemul financiar are încă un rol important de jucat”, a spus Georgieva într-o discuție online.

„Nu suntem încă într-o etapă în care să vedem dovezi că aceasta este o modalitate de a ocoli sancțiunile. Sancțiunile împiedică foarte clar tranzacțiile”, a adăugat directorul general al FMI.

Țările occidentale i-au impus Rusiei mai multe runde de sancțiuni economice de la începutul invaziei din Ucraina. În ceea ce privește partea ucraineană, autoritățile „au fost foarte interesate de monedele digitale înainte de război. Așadar, au depus multă muncă”, ceea ce, potrivit lui Georgieva, le-a permis ucrainenilor să primească ajutor „ieftin, rapid, să ajungă la cei care au nevoie de el și să fie distribuit imediat pentru a sprijini familiile”.

Cu toate acestea, a precizat ea, aceasta a fost o mică parte din ajutorul total care a fost desfășurat, aproximativ „o sută de milioane de dolari”. Georgieva a completat că „Rusia însăși se îndreaptă spre o monedă digitală a băncii centrale. Nu a ajuns încă acolo, dar este interesată”.

Cea mai nouă lovitură pentru Bitcoin vine din Rusia: după scumpirile la gaz, rușii devalorizează criptomonede

În contextul în care minatul de criptomonede a devenit o gaură neagră energetică, iar aura de ilegalitate din jurul plăților efectuate cu Bitcoin nu va dispărea complet niciodată, cea mai nouă lovitură la adresa criptoactivelor nu vine ca o surpriză.

În timp ce în anumite țări poți ajunge să-ți cumperi un apartament în Bitcoin sau să-ți primești salariul în criptomonede, în altele, interdicțiile la adresa criptoactivelor iau amploare. Cea mai recentă tentativă de a pune bețe în roate amatorilor de Bitcoin, Ether, Dogecoin și altele vine din Rusia și este una cât se poate de serioasă.

 

Citește și: