Rusia, avertisment privind mine ucrainene care plutesc în derivă în Marea Neagră

Rusia, avertisment privind mine ucrainene care plutesc în derivă în Marea Neagră

Ministerul Apărării de la Moscova a dat un nou avertisment în decursul serii de luni, spunând că în Marea Neagră plutesc în derivă mine ucrainene, a transmis dpa, relatează Agerpres. În plus, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de minarea Mării Negre. Conform generalului-maior Mihail Mizinţev, minele s-au desprins din amaraje şi au ajuns în largul coastelor ţărilor riverane.

Ce spune Rusia despre minele ucrainene care plutesc în derivă în Marea Neagră

Sâmbătă și luni, Turcia s-a ocupat cu dezamorsarea a două astfel de mine, în strâmtoarea Bosfor, respectiv în apropierea frontierei cu Bulgaria, dar pericolul nu a trecut. În acest sens, Forţele Navale Române au anunţat luni că au detonat o mină la circa 70 de kilometri la travers de Capul Midia.

Ministerul Apărării rus şi serviciul de informaţii FSB, care este responsabil şi de paza frontierelor, a semnalat deja prezenţa minelor. Mai mult, autorităţile turce au interzis pescuitul în largul coastei de nord-vest a Turciei de la Marea Neagră.

Militarii ruşi au raportat luni seara că au distrus cu rachete două depozite mari de muniţie din regiunea Jitomir şi chiar au doborât trei avioane de luptă. În plus, au declarat că au distrus la Mariupol un elicopter care urma să evacueze luptători din batalionul ucrainean Azov. Cu toate acestea, dpa nu a reuşit să confirme această informaţie.

Rusia a adus, din nou, acuze către forţele ucrainene spunând că trag asupra civililor care încearcă să scape din oraşele Sumî şi Zaporojie, unde au loc lupte, însă Ucraina afirmă că militarii ruşi sunt cei care împiedică evacuarea.

Conform Ministerului Apărării rus, până acum au fost evacuaţi din zonele de luptă din Ucraina 469.683 de civili, dintre care 97.345 de copii. Doar din Mariupol au reuşit să plece 105.000 de oameni fără implicarea autorităţilor ucrainene, adaugă ministerul. Kievul acuză însă trupele ruse că răpesc localnici.

Forțele ruse s-au concentrat pe bombardarea depozitelor de combustibil

În cea mai recentă actualizare, Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei spune că forțele ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete în cartierele rezidențiale din întreaga țară, concentrându-se pe vizarea compartimentelor de depozitare a combustibilului într-un efort de a „complica logistica” și de a „crea condiții pentru o criză umanitară”.

În ultimele zile, depozitele de combustibil din mai multe orașe, cum ar fi capitala Kiev, precum și Liov, Rivne, Jytomyr și Luțk, au fost lovite. Armata ucraineană susține, de asemenea, că unitățile ruse terorizează populațiile locale din capitala Kiev, Zaphorizhzhia în sud-est, Herson în sud și Harkov în est prin jefuiri, răpiri și ținând ostatici civili.

Citește și: