Trupele ruse au bombardat două școli din Chernihiv. Ucrainenii spun că civilii au devenit o țintă

Trupele ruse au bombardat două școli din Chernihiv. Ucrainenii spun că civilii au devenit o țintă

La Cernihiv, invadatorii ruși au deschis focul asupra clădirilor rezidențiale și a clădirilor civile, bombardând și două școli locale. Administrația Militară Regională Cernihiv a raportat acest lucru pe Facebook, transmite Ukrinform.

Două școli din Chernihiv, bombardate de trupele ruse

„În seara zilei de 6 martie și în noaptea de luni, 7, trupele ruse au bombardat gospodăriile și infrastructura civilă din Cernihiv. Școlile 19 și 20 au fost lovite. Nu a existat niciun incendiu în Scoala 20 ca urmare a bombardamentelor. Un incendiu a izbucnit la Școala 19. O persoană a fost rănită. La fața locului au fost trimise unități de intervenție ale Serviciului de Stat de Urgență”, se arată în comunicat, potrivit ukrinform.net.

Incendiul a izbucnit în alte 10 locații din regiunea Cernihiv în ultimele 24 de ore, iar treisprezece persoane au fost salvate. Trei persoane au murit și două au fost rănite. Potrivit Chernihivoblenergo JSC, 110 așezări din regiune rămân fără aprovizionare cu energie electrică pe fondul ostilităților în desfășurare. Lucrările de restaurare se efectuează oriunde este posibil.

Războiul cu invadatorii ruși se desfășoară în Ucraina din data de 24 februarie. Trupele rusești bombardează și distrug infrastructura cheie și gospodăriile. În Ucraina a fost impusă legea marțială și a fost anunțată mobilizarea generală.

Ucraina a intentat oficial un proces împotriva Federației Ruse la Curtea Penală Internațională a ONU de la Haga.

Coridoarele umanitare propuse sunt „inacceptabile”

Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk a calificat cele șase coridoare umanitare propuse de Rusia drept „inacceptabile”.

Dintre cele patru orașe menționate în propunerea Rusiei, doar Mariupol și Sumy au rute de evacuare care duc în alte părți ale Ucrainei. Toate celelalte rute duc direct în Rusia sau Belarus, un aliat cheie al Rusiei în război.

„Acesta este un mod inacceptabil de a deschide coridoare umanitare. Oamenii noștri nu vor merge de la Kiev în Belarus pentru a fi apoi transportați cu avionul în Federația Rusă”, a spus Vereshchuk, potrivit BBC.

În noaptea de duminică, Rusia a trimis o scrisoare prin care propune o fereastră temporară de încetare a focului de la 10:00 ora Rusiei (07:00 GMT). Ca răspuns, Ucraina a trimis Rusiei condițiile sale pe rute, în special deschiderea coridoarelor pentru evacuarea oamenilor în vestul Ucrainei – departe de Rusia.

Vereshchuk a cerut Statelor Unite, Regatului Unit și Franței asistență pentru stabilirea coridoarelor. Cetățenilor ucraineni ar trebui să li se permită să-și părăsească casele pe teritoriul ucrainean, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Aceasta este o poveste complet imorală. Suferința oamenilor este folosită pentru a crea imaginea de televiziune dorită”, a spus purtătorul de cuvânt într-un mesaj scris citat de agenția de presă Reuters.

Citește și: