Rusia anunță încetarea focului în Mariupol pentru ca civilii să plece din calea bombardamentelor

Rusia anunță încetarea focului în Mariupol pentru ca civilii să plece din calea bombardamentelor

Rusia a anunțat o încetare a focului în orașul asediat Mariupol, pentru a permite evacuarea celor aproximativ 160.000 de civili blocați acolo, fără apă, hrană și medicamente. La această operațiune vor ajuta, conform precizărilor făcute de Ministerul rus al Apărării, agenţia ONU pentru refugiaţi şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Mai multe detalii, în continuare.

Rusia anunță încetarea focului în Mariupol

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat o încetare a focului în orașul-port Mariupol, pentru a permite locuitorilor să evacueze zona, transmite Sky News. Astfel, un coridor umanitar de la Mariupol la Zaporizhzhia, via portul Berdiansk, controlat de Rusia, va fi deschis începând de astăzi, a informat ministerul.

Potrivit anunțului ministerului, agenţia ONU pentru refugiaţi şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii vor ajuta la această operaţiune.

„Pentru ca această operaţiune umanitară să reuşească, propunem să o desfăşurăm cu participarea directă a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii“, se precizează într-un comunicat al ministerului.

O a doua tentativă de evacuare a civililor din Mariupol a eșuat la începutul lunii martie, după ce rușii „au început să îşi regrupeze forţele şi au continuat bombardamentele grele“, conform consiliului municipal.

„Federaţia Rusă se joacă cu noi“, spunea primarul.

Edilul orașului Mariupol, Vadym Boichenko, estima săptămâna trecută că aproximativ 160.000 de persoane au rămas blocate în orașul portuar.

Citește și: Se cere evacuarea totală a oamenilor din Mariupol. Orașule e în pragul unei catastrofe umanitare

Situația devine din ce în ce mai dramatică în Mariupol

Mariupol, un oraș din sudul Ucrainei, s-a confruntat cu agresiunea rusă încă din primele zile ale conflictului izbucnit la 24 februarie. De ce este atât de important orașul pentru trupele ruse? Din mai multe motive, însă, în principal, pentru că ocuparea sa ar crea un coridor terestru între Crimeea anexată şi regiunile controlate de separatiştii pro-ruşi Luhansk şi Doneţk, cunoscute sub numele de Donbas.

Reamintim că, ieri, o maternitate din Mariupol a fost evacuată cu forța spre Rusia, potrivit anunțului făcut de primărie. În total, mai bine de 200 de locuitori au fost evacuați „împotriva voinței lor“, a mai spus municipalitatea, care a acuzat forțele ruse că le-au confiscat actele de identitate ucrainenilor.

„Peste 70 de persoane, femei şi personal medical, au fost scoase cu forţa de ocupanţi din maternitatea nr.2 din districtul de pe malul stâng“, a transmis primăria pe Telegram.

Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente, Mariupol aflându-se sub asediu.

 

Citește și: