27 mai 2022 | 18:04

România a solicitat 1000 de doze de vaccin pentru variola maimuței. Care este procedura de achiziție

ULTIMA ORĂ
România a solicitat 1000 de doze de vaccin pentru variola maimuței. Care este procedura de achiziție

Problema variolei maimuței e din ce în ce mai acută. Toate statele Uniunii Europene vor primi o cantitate de vaccin împotriva variolei cu ajutorul unei instituții a blocului, iar solicitare inițială făcută de statul român este de 1.000 de doze, a anunțat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății anunț depsre variola maimuței. Țara noastră va primi vaccinuri împotriva virusului

„Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, întrebat în ce stadiu se află achiziţia de vaccin împotriva variolei.

De altfel, guvernantul de pe Sănătăate atrage atenția că va trebui implementat un mecanism de distribuție la nivelul Uniunii Europene, întrucât sunt puține state care dețin cantități din acest vaccin.

„Acest vaccin este în cantitate redusă, nu se foloseşte, pentru că e vaccinul variolic, iar variola a fost o boală eradicată la nivel global. Avem pe data de 30 mai o nouă întâlnire la nivelul HERA să putem să aflăm mai multe detalii concrete, să putem să încercăm să răspundem şi întrebărilor dumneavoastră”, a menţionat Rafila.

Dialogul despre vacinul bolii care ar fi fost eradicată în 2020, a apărut în contextul apariției în Europa a peste 200 de cazuri de infectare cu variola maimuței, un derivat al virusului care a circulat în secolul XX și care până acum înregistra cazuri preponderent în Africa.

Mai multe state din Europa au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimutei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022.

„Acesta nu este un eveniment obișnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică”, arată OMS în informarea preluată de Ministerul Sănătății.

Citește și: OMS face anunțul pe care nimeni nu și-l dorea, acum la final de pandemie: de fapt, nimic nu s-a schimbat. Ce trebuie să știe oamenii