Românul suspectat de variola maimuței are varicelă, anunță autoritățile din Grecia

Românul suspectat de variola maimuței are varicelă, anunță autoritățile din Grecia

Turistul român din Grecia, suspectat că s-a infectat cu variola maimuței, are, de fapt, varicelă. Medicul Nikos Koudunis a declarat, luni dimineață, la Antena 3, că bărbatul nu are boala care se răspândește deja în lumea întreagă. Potrivit testelor efectuate și informării oficiale ale autorităților elene, turistul român are varicelă. Acesta se afla pe insula Kefalonia, împreună cu prietena lui britanică în vacanță. Are febră mare de mai multe zile, dar și o erupție cutanată, susțin medicii eleni.

Turistul român din Grecia are varicelă, nu variola maimuței

Inițial, Grecia a anunțat, sâmbătă, primul caz suspect de variola maimuțelor, la un turist român care călătorise în vacanță din Marea Britanie în Kefalonia, alături de iubita lui. În urma testelor efectuate de medici s-a descoperit că tânărul de 29 de ani are, de fapt, varicelă, relatează portalul de știri Protothema, care citează Ministerul Sănătății de la Atena.

Ce simptome are pacientul

Din cauza erupției cutanate de pe corp, medicii eleni au crezut că are variola maimuței, motiv pentru care românul a fost internat de urgență în spital pentru mai multe investigații. De asemenea, și prietena lui se află internată, dar nu prezintă simptome. Pacientul a fost transportat cu izoleta din Kefalonia la Atena. Vezi imagini AICI.

„Într-o examinare de laborator a unei probe de la bărbatul care este tratat la Spitalul Attikon, nu a fost detectat niciun virus al variolei maimuței, în timp ce proba a fost pozitivă la două teste repetate pentru virusul varicelei”, a explicat Ministerul Sănătății din Atena.

Pacientul are febră și a prezentat o serie de simptome ușoare, printre care și câteva erupții cutanate care l-au făcut un caz suspect. Din motive de siguranță, a fost izolat într-o cameră specială. Partenera lui este internată tot în „Attikon”, dar este asimptomatică.

Cât de grav este acest virus

Variola maimuțelor este noua infecție care începe să creeze din ce în ce mai multă panică la nivel mondial. Din acest motiv, Ministerul Sănătății din România a publicat un ghid în care preia recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Documentul oferă informații cheie despre boală și conține răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre noul virus. Deși România nu are înregistrate cazuri de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, ministrul Alexandru Rafila a anunțat că vor fi cumpărate câteva doze de vaccin anti-variolă.

Carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele infectate. Unde se întâmplă asta

Între timp, Belgia a devenit prima țară din lume care impune carantină obligatorie pentru persoanele infectate cu variola maimuței. Cei care sunt depistați pozitiv trebuie să se izoleze 21 de zile. Alte 14 state au confirmat focarele și experții semnalează o „creștere semnificativă” a cazurilor din Marea Britanie.

Citește și: